Hapanjuurileipä - tottakai

Ensimmäisen kerran törmäsin tähän ilmiöön pari kuukautta sitten.En edes tajunnut minkälainen suosio koko hapanjuurileivällä ja leipomisella on.Tuntuu että jokainen leipoo juurilla mille on antanut nimen ja  leivät ovat toinen toistaan upeimpia. Minähän sitten ostin kirjakaupasta Eliisa Kuuselan kirjan Leipävallankumous. Luin sen kannesta kanteen enkä tajunnut yhtään mistä siinä oli kyse. Kaikki kuulosti niin monimutkaiselta. Laitoin ruisjuuren tulemaan ja hoidin sitä kuusi päivää ja sitten oli pakko mennä töihin. Ihailin muiden leipiä, miten taitavasti viilleltyjä leipiä. Kotiin päästyäni aloitin työstämään juurta leivontakuntoon. No siinä vaiheessa meille oli muuttanut triljoona pikkuötökkää tuon juuren kimppuun. Kaikki lensi roskiin. Pieni osa juuresta oli jääkaapissa ja siellä se sai olla eiliseen saakka.Otin sen eilen aamusta huoneenlämpöön ja ruokin sitä eilen kaksi kertaa. Sai olla lasipurkissa uunissa missä oli lamppu päällä antamassa hieman lämpöä. Aamulla pöhisi kivasti ja haisi voimakkaasti happamelta En edes tiennyt kuuluiko sen olla niin.Päätin kokeilla leipomista tuli mitä tuli. Siitä juuresta siirsin pieneen purkkiin 60gr ja hänet siirsin jääkaappiin emojuureksi.  
Isoon kulhoon 200gr ruisjuurta, joukkoon 540gr haaleaa vettä, 20gr hienoa merisuolaa, 200 gr Kemiön Myllyn luomu ruisjauhoja ja 540 gr Kemiön Myllyn vehnäjauhoja.Nämä sekoitin käsin ja jätin runsaaksi tunniksi liinan alle.

Tunnin jälkeen siirsin taikinan jauhotetulle pöydälle ja kääntelin sitä hetken aikaan ja jätin paikalleen taas tunniksi. Sen jälkeen pyörittelin sitä muutamia kertoja pöydällä ja siirsin kohotoskoriin liinan päälle. Kääntelyssä enkä missään venytyksissä noudattanut mitään sääntöjä. Sain leivästä tasaisen pyöreän.Laitoin leivän uuniin kohoamaan lampun alle. Meillä on aika viileää kotona joten ei olisi kohonut tässä lämpötilassa.
Kohosi noin kolme tuntia. Paistamista varten uunin lämpötila 250 asteeseen ja samaan aikaan valurautainen vanha paistinpannu kuumenemaan. Päätin paistaa leivän siinä.Pannu sai toimia kiven tilalla ja hyvin toimikin. Uunin pohjalla oli vesiastia.20 min jälkeen tiputin lämpötilan 220 asteeseen. Paistoaika oli 45 min. Viiltelyjä en tehnyt koska ei ollut sopivaa terää. Olinpa yllättynyt kuinka hyvää tuo leipä on. Ei siinä muuta tarvita kuin voita ja lasi kylmää maitoa.Jatkan kuitenkin harjoittelua.Sen verran hauskaa tämä leipominen on ja tuo maku. Päihittää kaupan leivät mennen tullen.

Joko sinä olet kokeillut juuren tekoa ja leipomista?
                                                 //Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.