VHH Pehmeä leipä

Tätä leipää hehkutetaan monessa postauksessa parhaaksi VHH sekä gluteenittomaksi. No pakkohan sitä oli sitten kokeilla.Ja kehut ovat ihan paikallaan. Erittäin maukas ja rakenne kohdillaan.




Ohje

4 dl kurpitsajauhoja

3½ dl vettä

2½ dl auringonkukansiemeniä

1 dl pekaanipähkinöitä tai muita siemeniä/pähkinöitä (käytin sekalaisia siemeniä)

3 rkl chia-siemeniä

3 rkl psylliumia

½ dl voita tai kookosöljyä

1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia( voi jättää myös pois)

1 tl merisuolaa

Sekoita kurpitsajauhot, siemenet, pähkinät, psyllium ja merisuola kulhossa sekaisin. Sulata voi, lisää sulaneen voin joukkoon hunaja ja pidä liedellä, kunnes myös hunaja on juoksevaa. Mittaa erilliseen kulhoon vesi ja sekoita joukkoon juokseva voi-hunaja seos. Kaada nesteet kuivien raaka-aineiden sekaan ja sekoita huolellisesti, kunnes leipäseos alkaa jähmettyä. Mikäli taikina tuntuu jo tässä vaiheessa liian jämäkältä etkä saa sitä sekoitettua kunnolla, lisää muutama ruokalusikallinen vettä ja jatka sekoittamista.

Laita kulhon päälle kansi ja siirrä leipä tekeytymään yön yli tai useaksi tunniksi jääkaappiin. Tuona aikana psyllium ja chia turpoavat, mehevöittävät leivän ja muodostavat leipään ”sitkon”, joka pitää leivän kasassa.Itse pidin jääkaapissa 6h.

Muotoile leipä käsin limpuksi tai annostele leipäseos leipävuokaan. Seos on valmista, kun se pysyy kasassa ilman pitelemistä. Jos päädyit limppuun, vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja laita leipä sen päälle. Taikina oli aika jähmeää joten käytin kertiskäsineitä sen muotoiluun. Olisi varmasti ollut pehmeämpää jos olisin antanut sen olla hetken huoneenlämmössä.

Ohjeesta poiketen laitoin pinnalle hieman merisuolaa ja loraus oliiviöljyä. En tiedä onko niillä mitään vaikutusta makuun mutta tuntui vain oikealta tehdä niin.

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita leipä uunin keskiosaan paistumaan. Paista  1 ½ tunnin ajan tai kunnes leipä kuulostaa ontolta pintaa koputeltaessa.

Anna leivän jäähtyä ennenkuin viipaloit sen. Koostumukseltaan ja maultaan muistuttaa pitkälti Real leipää.


TÄSTÄ alkuperäiseen ohjeeseen. Seuraavassa leivässä kokeilen pähkinöitä.

Tämä on hyvä vaihtoehto meille jotka välttelemme valkoisia jauhoja ja sokeria. Elimistö kiittää.

Maukkaita hetkiä!

//Lena

2 comments

  1. Kiitos paljon ihanista ohjeista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva jos olet löytänyt täältä inspiraatiota.Tämä on vielä aikamoista opettelua. Mukavaa alkanutta ja toivottavasti valoisempaa vuotta.

      Delete

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.