Jouluinen Tukholma

Tukholmaan on helppo mennä ja siellä liikkua. Päivänkin reissu tuntuu minilomalta.Siellä on paljon koettavaa ja nähtävää. Ja itse pidän ruotsalaisesta kulttuurista ja heidän tapansa olla hyvin avoimia.Ihmisten kohtaaminen on välitöntä ja small talk kuuluu arkeen.Se on asia mitä kaipaan suomalaiseen arkipäivään.Olin työmatkalla Tukholmassa ja illalla oli muutama tunti aikaa kaupungilla hengailuun. Oma ehdoton suosikki on vanhakaupunki. On vaan niin viehättävä paikka. Pieniä putiikkeja, ihania ravintoloita ja kahviloita. Viking Linen terminaalista kävelee vajaassa puolessa tunnisssa vanhaan kaupunkiin ja silloin olet jo melkein kaupungin sydämessä.Vierailuajankohtani oli täydellinen. 10.12 Nobel juhlallisuudet joka aiheutti hieman liikenneruuhkia arvovaltaiden vieraiden siirtyessä palkintojen jaosta Kaupungintalolle illalliselle.Mutta itselleni tärkein oli vanhan kaupungin joulumarkkinat.41 kojua täynnä käsintehtyjä tuotteita, ruokaa, juomaa ja kaikkea muuta kaunista katseltavaa.

 
     
 *Bukowskin nallet. Ihan mielettömän suloisia ja halittavia.
  
Nämä kaksi ihanuutta lähti mun mukanani kotiin. Ostin ne Mirolle ja pikkuveljelle mutta taitavatkin jäädä meidän kotiin.


   Kaupungissa oli lunta mutta ei täällä torilla. Harmi koska se olisi tuonut lisää tunnelmaa.
Joulumarkkinoiden juuret juontavat kauas keskiaikaismarkkinoille. Ensimmäinen joulumarkkina järjestettiin 1837 ja ainoastaan vuosina 1907-1914 oli tauko. Vuodesta 1915 on perinne ollut katkeamaton. Vanhankaupungin joulumarkkinat ovat vanhin Tukholmassa kuin myös koko Ruotsissa järjestettävä. Markkinat ovat auki päivittäin klo 11 - 18:00 paikallista aikaa. Joulumarkkinat aukeavat viimeisenä lauantaina ennen 1 adventtia ja päättyvät 23.12 riippumatta ilmasta.Eli kauppiaiden on sitouduttava tuohon.Myyjät ovat koko maasta ja monet kojut siirtyvät sukupolvelta toiselle.Kojujen valinnassa on korkeat kriteerit ja päättävä elin on hyvin tarkka mitä siellä myydään mikä mielestäni on hyvä.
Stortorgspumpen on Erik Palmstedtin suunnittelema ja  on vuodelta 1778. Luultavasti paikalla on ollut pumppu  jo 1200 - luvulla. 1857 pumppu siirrettiin Brunbergstorg'lle jossa se oli vuoteen 1953 jolloin myös sen nimi muutettiin vastaamaan paikkaa(Brunbergspumpen).Pumpun paikkaa vaihdettiin koska kaivo kuivui.Kun pumppu siirrettiin 1953 takaisin nykyiselle paikalle se liitettiin osaksi kunnallista vesijärjestelmää.Vuodesta 2009 on pumppu ollut osa joulumarkkinaa jolloin tiettyinä viikonloppuina Mäster Samuelsgård tarjoilee siellä kahvia ja pullaa.
 Latte Tukholman vanhimmassa kahvilassa ainakin oman väittämänsä mukaan.
     
  Tämä kapea kuja on aina kuvaamisen arvoinen. Makea yksityiskohta vanhan keskellä.
 Näissä tunnelmissa oli hyvä jatkaa matkaa.

//Lena

Lähetä kommentti

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Tags

7 Dots Studio 7gArchitextures 7Gypsies AB Studio Aga Baraniak Album Albumi Alcohol Ink altered art Altered books Altered lamp Altered mannequin Art Art Daily Cafe Art Journal ArtStacks Bloggaritapaaminen Bloggaus Book Binding Buckingham Palace Bujoilu Bullet Journal Canvas Canvas Corp Brands Cards Cards und More Cards und More Shop Blog Challenge Christmas Craft Stamper Craftaamo Curly Girl Daily Notebook Dalsbruk December Daily Notebook DIY Altered Art DIY bounded book DIY Furniture DIY Home Decor DIY Lamp Doll Drawing Finnabair Frank Garcia Gelli Plate Haaste Hand-bound book Hapanjuuri Hiukset Home Home decor Huonekaluja Ihonhoito Joulu Junk art Junk Journal Junk style Juomat Just for fun Kakut Kauneushoidot Keittiö Keitto Kemiönsaari Ken Oliver Kierrätys Kierrätystä Kimitoön Kirjan sidontaa Kolmoset Koristeita Kosmetiikka Kosmetiikka ja Hiukset Koti Kurssit Kutominen Kädentaidot Käsinsidottu Laivat Työ Lamppuja Lamps Leipominen Leipä Lifestyle Limor Webber Lindy's Stamp Gang Lontoo Low Carb Luonnonkosmetiikka Lämpimät Makeat Makramee Matkalaukku Matkustaminen Meikit Mini albums Minialbum Minialbumi Mixed Media Mixed Media World More than words challenge Nannan paperi &Helmi Notebook Notting Hill Näyttely Old books Painting Papergarden Perinne ruoat Photography Piirakka Pohdintaa Prima marketing Ravintolat recycling Relics & Artifacts Ruoka Sisustaminen Stampington Company Steampunk Taalintehdas Tags Taidenäyttely Tandiart Tattered Angels Taulu Taulut Painting The Words & Paintery Blog Tilaustyöt Tiluksilla Tim Holz Traveler's Notebook Tutorials Työ Valokuvaus Vanhoista kirjoista Varalusikka Viking Grace Vintage Vuoden Askartelija kilpailu Watercolor painting WorkShop You Tube video Åblogit Åbo
Lena Blankenstein-Holmström