Vasa museo

Olin viikolla Tukholmassa ja vihdoin ja viimein kävin myös *Vasa museossa. En edes ymmärrä miksi en ole siellä aikaisemmin käynyt. Olenhan jo työni vuoksi vuodesta -80 ollut useasti Tukholmassa. (Postauksessa *mainoslinkit) Olin jo varhain aamulla Djurgårdenissa odottamassa museon aukeamista. Itse paikkahan on jo sinäänsä upea. Paljon kaunista katsottavaa. Djurgårdeniin pääseen useammalla eri tavalla.Itse menin sinne Stadsgårdenin terminaalista pienellä aluksella  *M/S Emelie. Matka taittui 10 minuutissa.Museolipun osto kävi näppärästi automaatista ( 150 sek) tai kassasta.






Vasan tilasi Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf, ja sitä oli rakentamassa noin 400 naista ja miestä Tukholmassa, jossa rakennustyöt aloitettiin vuonna 1626. Se oli suuri sotalaiva, jonka kolme mastoa pystyivät kannattelemaan kymmentä purjetta. Sen korkeus kölistä mastonhuippuun oli 52 metriä, se oli 69 metriä pitkä ja painoi 1200 tonnia. Kaikkine 64 tykkeineen Vasasta olisi tullut tärkeä osa Ruotsin sotalaivastoa

Vasa-laiva kallistui ja upposi ensimmäisellä matkallaan Tukholmassa 1628. Vietettyään 333 vuotta merenpohjassa mahtava sotalaiva nostettiin ja sen matka saattoi jatkua. Nykyisin Vasa on maailman parhaiten säilynyt 1600-luvulta peräisin oleva laiva, ja se on esillä erityisesti sitä varten rakennetussa museossa Tukholmassa. Vasa on ainutkertainen taideaarre, ja se koostuu 98-prosenttisesti alkuperäisosista ja sadoista puisista veistoksista.

Miksi alus upposi
1600-luvulla ei vielä ollut käytössä teoreettisia malleja laivan vakauden laskemiseksi ja niiden rakentaminen perustui aikaisempaan kokemukseen. Jos käyttöön haluttiin ottaa teknisiä uutuuksia, täytyi edetä kokeilemalla. Vasan tapauksessa tällainen oli raskaiden tykkien sijoittaminen kahdelle kannelle. Vasan vesilinjan yläpuolisesta osasta tuli liian raskas eikä laiva ei siksi pystynyt palaamaan takaisin pystyasentoon kallistuttuaan tuulen voimasta.












Erittäin kiehtova  ja vaikuttava paikka. Historian havinaa. Kauniisti rakennettu laiva hienoine yksityiskohtineen. Ja vaikuttava oli myös katsoa sen nosto vuonna 1961.Tästä linkki videoon.

Laivan löytäjä

Tukholman saaristossa olevat hylyt olivat kiehtoneet Anders Franzénia jo lapsena. 1600-luvulta peräisin olevista asiakirjoista löytyvien tietojen avulla Franzén etsi Vasaa kesäisin vuosina 1954 – 1956 pudottamalla naaroja moottoriveneestä merenpohjaan. 25. elokuuta hänen ja sukeltaja Per Edvin Fältingin ollessa jatkamassa etsintöjä Beckholmenin ulkopuolella, naara tarttui johonkin suureen tammiseen kohteeseen. Vasa oli löytynyt!
Syksyllä 1957 Vasan nostamiseen tähtäävät valmistelut alkoivat sukeltajien alkaessa huuhdella tunneleita laivan alitse tulevia nostovaijereita varten. 24. huhtikuuta 1961 laiva saavutti vedenpinnan ja se nostettiin yhdessä yli 14 000 irtaimen puuosan kanssa. Laiva ja sen osat konservoitiin yksitellen ja osat asetettiin sen jälkeen takaisin laivaan aivan kuten valtavassa palapelissä.
Vasa välittää yhä tänäkin päivänä tietoa omasta ajastaan ja laivan säilyttämiseen tähtäävä tutkimus koskien kaikkea puusta ja siinä olevista pulteista aina laivan runkoon ja kangasjäämiin asti jatkuu edelleen. Tavoitteena on Vasan säilyttäminen tuleville sukupolville.

































Vasavapnet ja sen tarina
Kuvastaa kuninkaan mahtivaltaa sekä osoittaa  jumalan valinneen hänet tehtävään.Pienet kerubit tukevat panssaria kertoakseen että Ruotsi saa kiittää Vasa kuninkaita  rauhasta ja vapaudesta.Käsissä heillä oliivinoksia joka on rauhan symboli.




























Sukeltajanpuku painoi noin 100kg. Tämä oli se puku mitä sukeltajilla oli päällä kun alusta valmisteltiin nostoon.Heidän oli sukellettava 40 m syvyyteen ja työvuoro kesti tunnin.Kun yksi nousi ylös niin samalla toinen lähti alas.Köysi oli se joka johti heidät oikealle paikalle. Vesi oli +4 asteista alhaalla syvyydessä.


























Nämä kengät olivat vielä Ylvan jaloissa kun hänen ruumiinsa löydettiin.






Kuparikolikoita. Vastaavia löydettiin Ylvan jäänteiden vierestä.



Oliko Beata puosun vaimo?Hänen jäänteensä löydettiin miespuolisen vierestä.Tutkijat uskovat että he kuolivat yhdessä.Beatan vaatteet ja hänen omaisuutensa osoittivat että hän tuli aika yksinkertaisista ja vaatimattomista oloista mutta hänen kenkänsä olivat hienot.Luultavasti Beata oli ensimmäisen päivän matkalla jonkun sukulaisen mukana.




Gustav oli luultavasti 40-45 vuotias ja 160cm pitkä.Hänen omaisuuttaan ei löydetty joka olisi kertonut enemmän hänen elämästä.Sitävastoin hänen luurankonsa löytyi melkein kokonaisuudessaan.Hänen selkärankangassaan on jälkiä johtuen erittäin raskaasta työstä tai sairaudesta.




Johan oli noin 45-50 vuotias ja 160cm pitkä.Hänen villaa sisältävät vaatteensa  viittaavat  mahdollisesta ylemmästä säädystä.Johan ilmeisesti ontui johtuen kuluneesta lonkasta ja murtuneesta jalasta.


Osia kengistä.Pohjalliset sekä korot.



Philip

Johan

Ylva

Tekstin lähde: Vasa museon omat sivut


 HÄR kommer du till dom svenska sidorna
TÄSTÄ pääset suomenkielisille sivuille
In english HERE

Mikäli et vielä ole käynyt museossa ja piipahdat Tukholmassa tuo museovierailu on sen arvoista. Siinä konkreettisesti näkee millainen laiva Vasa oli ja minkälaisissa olosuhteissa olisivat purjehtineet jos ei kohtalo olisi puuttunut peliin.Aikaa kannattaa varata vähintään parisen tuntia. Laivaa pääsee kiertämään ympäri neljässä eri kerroksessa.Valaistus tekee siitä hyvinkin mystisen. Itse ainakin olin täysin myyty liikkuessani tilassa.

Pidän tarinoista sekä historiasta.

//Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.