Sämpylät spelttialkuvehnästä

Eilen tein taikinan ja tänä aamuna paistoin hapanjuuri sämpylöitä. Itse leivottu leipä on vaan niin hyvää. Kiva kokeilla eri jauhoja,välillä onnistuu ja välillä vähemmän hyvin. Nämä onnistuivat .

Taikina leipurin prosentteina/ määrinä
100% Speltti Alkuvehnää ( 500gr)
68%   haaleaa vettä ( 340gr)
21%   ruisjuurta (105gr)
  2 %  suolaa (10gr)
20%   puolukkahilloa ( 100gr)Sekoitin kulhossa  jauhot, veden, puolukkahillon ja juuren. Annoin seoksen levät noin tunnin. Lisäsin suolan ja taittelin taikinaa  astiassa 2 kertaa seuraavan 1½ aikana.Kastelin kädet jotta taikina ei tarttuisi niin paljon. Taikinan laitoin yöksi jääkaappiin.
Uuni 225 astetta. Taikina leivinalustalle ja tein siitä kevyesti pötkön josta leikkasin sen 12 osaan. Sämpylöitä en sen enempää muotoillut ja eikä niitä enää kohotettu. Jääkaappikylmänä uuniin. Paistoin niitä noin 25 min.
Hapanjuuri leivonta on hauskaa, koukuttavaa ja leipä maistuu niin hyvältä. Ei ole laisinkaan niin vaikeaa kuin voisi luulla. Tein oman ruisjuureni lokakuussa ja edelleen leivon sen jälkeläisillä. Jääkaapissa on kolme purkkia ihan vain varmuuden vuoksi. Olen jopa kuivattanut sitä ja se menee tyttärelle perinnöksi. Kun aloitin hapanjuuri leivonnan yliajattelin koko asian. Pakko noudattaa annettuja ohjeita. Ne ovat hyviä aluksi mutta kun viimein ymmärsin leipurinprosentit pääsi luovuus valloilleen.

                                                                 //Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.