Kulissien takana


Tervetuloa mukaan mun maailmaan. Käydään vähän kurkkamaassa miltä laivan eri osastot näyttävät kulissien takana. Aloitetaan alhaalta ja mennään ensimmäiseksi paikkaan mikä pitää huolta että liikumme sujuvasti Turku - Långnäs - Tukholma - Maarianhamina -Turku väliä. 

218 x 31,8 x 47 m
Aluksessa on 12 kantta. Kannella 1 on konehuoneet ja konevalvomo kannella 2.
Viking Grace käyttää kolmea vaihtoehtoista polttoainetta: perinteistä polttoöljyä, dieseliä tai vähäpäästöistä LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua. LNG:tä käytettäessä alus täyttää kaikki EU:ssa käsiteltävänä olevat uudet päästöjä koskevat määräykset.

Alus sai huhtikuussa 2018 uuden roottoripurjeen myötä tuulta allensa. Sähkömoottorin pyörittämä putkilomainen roottoripurje tuottaa ilmapaine-eroilmiön, joka työntää alusta eteenpäin. Ilmiö tunnetaan Magnus-voimana. Viking Gracesta tuli näin ensimmäinen hybridialus, joka liikkuu yhdistelmällä tuulityöntövoimaa ja LNG:tä (nesteytettyä maakaasua).

Koneet: 4 x Wärtsilä 8L 50 DF 7600KW, 2x ABB 10,5MW
Nopeus 22 solmua
Peräpotkurit : 2 x 2300KW
Keulapotkurit: 1 x 1500KW
Jääluokka 1A super

Optimoitu runko ja koneet

Aluksen runko on hydrodynaamisesti optimoitu polttoaineenkulutuksen minimoimiseksi. Myös aallonmuodostus on mahdollisimman vähäinen, mikä on saaristossa liikennöitäessä erityisen tärkeää. Korkeimman mahdollisen hyötysuhteen saavuttamiseksi aluksessa on tämäntyyppisille matkustajalaivoille uudenlaiset potkurit.

Konevalvomo joka on miehitetty 24/7
MDO öljypumput ( Marine Diesel Oil)
    Päämoottorin kampikammion luukut. - Vevhuvsluckor på huvudmotor
Merivesipumput ja pääkoneen jäähdytin. - SW pumpar och kylare för huvudmotorer (Seawater)
Pääkoneen jäähdytysvesiputki - Kylvattenrör på huvudmotor ( HT & LT rör,high & low temp)
Käynnistys ilmasäiliö - Startluftkärl
Ilmastointi kompressorit - AC kompressorer
Hälytysvalot - Indikerar när det kommer ex. alarm
Potkuriakseli - Propelleraxel
Käyttömoottorin kansi sekä jäähdytystuulettimien sähkömoottorit - Toppen av en propulsionmotor och elmotorer för kylfläktar

Kaasuventtiiliyksikkö - Gas valve unit
Valvontanäytöt - Övervaknings datorer
HM 1-4. Infonäytöt mm. moottoreista. - HM 1-4 information om ex. motorerna
Nämä laitteet valvovat energian kulutusta. EMMA keskellä ja oikealla oleva kerää tietoa polttoainekulutuksesta, sähkötuotannosta ja kulutuksesta - Energiövervakning + EMMA
Käyttömoottori 1( pyörittää potkuriakselia)- Propulsionmotor 1,driver propeller axel
WHR pumppu. Talteenottaa hukkalämmön päämoottoreista. - WHR pump,tar till vara spillvärme från huvudmotor.
Hi-Fog painesäiliö - Tryckkärl för Hi-Fog
  "Blowers" harmaavedelle - "Blowers " för gråvattentankar
Pumppaa polttoainetta tankkien välissä. - Pumpar bränsle mellar tankar


 Hi-Fog yksikkö- Hi-Fog Unit
Laivan ollessa liikkeellä on kaikkien vesitiiviiden ovien oltava kiinni. Ovien avaaminen on sallittu vain hetkellisesti.
Sitä valvotaan sekä konevalvomossa että aluksen komentosillalla.Kun tuolla kiertelee ei uskoisi että olemme konehuoneessa. Siellä on äärettömän puhdasta  joka paikassa. Luulisi tällaisessa paikassa olevan vaikka mitä ympäri lattioita mutta eipä ole.Tietyssä osassa konehuonetta on ihan jäätävä meteli ja suhteellisen kuumaa. Äärettömän mielenkiintoinen paikka vaikka en edes tajua noiden laitteiden päälle mitään.Siellä on kivan näköisiä mittareita ja kaikkea muuta  mistä voisi askarrella vaikka mitä. Mutta ei tarvitse pelätä. En irrottele mitään mukaani.Olen itse kääntänyt noiden laitteiden funktion ruotsista suomeksi joten eivät välttämättä ole kieliopillisesti oikein mutta niiden tarkoitus kuitenkin selvinneen.

Moni varmaan ihmettelee miksi kirjoitan niin paljon laivasta. Kirjoitan koska se  on iso osa elämääni. Onhan se työpaikkani ja olen siellä puolet vuodesta, Laiva on myöskin kiehtova ympäristö.Hyvin monimuotoinen paikka. Matkustajille väline liikkua paikasta toiseen sekä kelluva elämyskeskus. Henkilökunnalle työpaikka ja toinen koti.
Kulissien takana kiertely jatkuu pikkuhiljaa ylöspäin.
                                                         //Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.