Laivaura ja sen uudet käänteet

Vuonna 2011 oli uusien haasteiden aika.Lähdin Viking Grace projektiin. Hain siihen virkaan ja en ikinä uskonut saavani sitä. On sellainen kerran elämässä tilaisuus. Enhän myös ollut aikuisiässä ollut yhtään päivää maissa töissä. Viking Grace rakennettiin Turussa STX Pernon telakalla. Yht äkkiä huomasin olevani muiden joukossa aamuruuhkassa klo 7:00 ja sitten taas toistepäin 16.00. Tuon projektin jälkeen arvostan niin maatyöläisiä. Ei ole mun juttu. Mä olen niin merimies. Mä tarviin pitkät vapaat että ehdin harrastaa.Pressrelease 6.3.2012 ( Viking Linen lehdistötiedote)
Viking Linen uudisrakennuksen M/S Viking Gracen kölinlasku
Viking Linen uuden matkustaja-aluksen M/S Viking Gracen valmistuminen etenee suunnitelmien mukaan. Tänään 6. maaliskuuta on kölinlaskutilaisuus STX Europe -telakalla Turussa ja vesillelasku on suunniteltu toteutettavaksi elokuun puolessa välissä. Alus aloittaa liikennöinnin tammikuussa 2013. Yleisön kiinnostus M/S Viking Gracea kohtaan on ollut valtava ja jo nyt on varattu suuri määrä matkoja alukselle, joka tulee liikennöimään Turku–Ahvenanmaa–Tukholma-reitillä.
Kölinlasku – aluksen synty
Kölinlaskuseremonia on vanha traditio ja sen sanotaan tuovan onnea alukselle. Seremonian aikana nostetaan aluksen ensimmäinen lohko rakennuspukeille, jolla on yhdeksän kolikkoa. Kolikot on leimattu vuonna 2012 ja ne sijoitetaan lohkon alle. Kolikot ovat Suomenlinnan juhlasarjaa ja sisältävät seuraavat kolikot 2€, 1€, 50s, 20s, 10s, 5s, 2s ja 1s sekä Suomenlinnan juhlarahan. Kun runko on valmis ja alus valmiina vesillelaskuun, kolikot nostetaan ja hitsataan kiinni aluksen mastoon. Kölinlasku on merkki siitä, että ensimmäinen rakennuslohko on valmis ja muita lohkoja aletaan liittää yhteen niin, että alus vähitellen valmistuu. Samanaikaisesti seremonia on virallinen tapahtuma, jonka jälkeen aluksen tulee täyttää kaikki säännöt, lait ja asetukset, jotka kölinlaskuhetkellä vaaditaan. Kölinlaskun voidaan sanoa olevan aluksen syntymähetki.
Tekniset tiedot:
Pituus 214 + 4 m
Leveys 31,8 m
Nopeus 22 solmua
GT: 57.000
Reitti: Turku–Maarianhamina/Långnäs–Tukholma
Luokitus: Lloyds-rekisteri
Lippuvaltio: Suomi
Matkustajakapasiteetti: 2,800
Autokannet: Rekkakaistoja 1275 metriä, henkilöautot 500 metriä kannella 4 ja 500 m kannella 5
Suunniteltu toimitus 10.1.2013
Laiva aloittaa säännöllisen liikennöinnin 15.1.2013. Myös yleisölle myyntiin tulevan neitsytristeilyn ajankohdaksi on suunniteltu 13.1.2013. Tämän ainutlaatuisen ”All inclusive” -risteilyn myynti alkaa myöhemmin tämän vuoden aikana.
Tuo rakennusaika oli todella opettavaista aikaa. Oli etuoikeus nähdä tuon upean laivan syntyminen pala kerrallaan.


Meidän konttori sijaitsi tässä rakennuksessa P18.Tuossa ylhäällä vasemman nurkkaikkunan ääressä oli mun työpöytä ja siitä näki hyvin miten projekti edistyi.
Allaolevassa kuvassa on Voguen kesäterassi ja baari. Hieman on erinäköinen nykyään. 
 Alla kuva komentosillastaAllaolevassa kuvassa Premium mallihytti Piikkiön hyttitehtaalla. Siellä hyttit hiottiin lopulliseen muotoonsa ennen tuotannon alkua.

Standardihytit rakennettiin STX Piikkiön tehtaalla ja sieltä ne sitten aikanaan tuotiin paketissa telakalle. Tuossa on yksi ensimmäisistä hyteistä paikallaan.Tässä nostetaan komentosiltaa paikalleen.Tämä kundi on tainnut ennenkin seistä komentosillan alla. Itseä olisi kyllä huimannut enkä olisi ihan noin coolisti seissyt tuon kappaleen alla kun se siihen pikkuhiljaa asettui. Lähti kyllä pois kun lasku alkoi.

Projektin aikan saimme välillä vaihtaa hieman hienommat vaatteet päälle.Tässä olemme Ruotsissa. Suomen Suurlähetystö järjesti kesäjuhlat missä Grace oli näyttävästi esillä.

 Taitava henkilökuntamme hoiti ruokatarjoilut.


Minä hoidin koristelut. Nuo koivut ovat Turusta. Kävin matkaa edeltävänä iltana keräämässä ne Ekvallan uimarannan läheisyydestä.
Tässä taasen saimme tilaisuuden lennellä Räyskälässä.Ihan käsittämätön tunne leijailla näin pienellä koneella ihan äänettömässä tilassa.Miksikö olimme lentelemässä? Telakan projektipäällikö harrastaa lentämistä ja järjesti meille kesäretken.
Gracen sähkömies Jonas oli tehnyt vertailun Isabella vs. Grace. Hieman on kokoeroa.

Elokuussa  2012 pamahti, Oli aika vesillelaskun. Juhlava tilaisuus.
2012 joulun välipäivinä lähdimme koeajolle.Reissu kesti muutamia päiviä ja kaikki sujui suunnitelmien mukaan.
Yksi mun lempipaikoista on komentosillan ulkopuolella. Se on vaan niin huikea paikka kun seisot ritilän päällä ja alhaalla on kuohuva meri.

Minähän se siellä. Kurkaan luukusta mikä on aivan laivan keulassa kannella 7. Näytti siltä että melkein voi koskettaa vettä.

Tässä  Viking Grace ja eikö ole upea alus. Kuvia mulla on vaikka kuinka paljon eri vaiheista mutta osassa on mukana henkilökuntaa ja niitä en julkaise.

Alla olen ladannut videoita mistä saa erinomaisen kuvan minkälaisen aluksen Viking Line rakensi ja miksi se oli edelläkävijä monessakin suhteessa.Tässä videossa hieman taustatietoa Viking Linesta.Uskomatonta että tuosta kaikesta on kohta kulunut kuusi vuotta. Matka ollut uskomaton. Mikään päivä ei ole ollut toistensa kaltainen. Ollut todistamassa upeita hetkiä tämän laivaväylän varrella. Tavannut ihania ja upeita ihmisiä eri puolilta maailmaa. Oppinut puhumaan suurenkin joukon edessä, kumarrellut ja itkenyt päällystöesittelyssä Club Voguen isolla tanssilattialla. Olen varmasti antanut itsestäni 100% tähän työhön.Olen nauttinut ja nautin edelleen jokaisesta työpäivästä. Meillä on upea henkilökunta jonka kanssa on ilo tehdä työtä. Tästä on hyvä jatkaa kohti vuotta 2019.

                                           //Lena  ( Virallinen kuva vuodelta 2013)

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.