Inspiroivaa taidetta

Taidetta voi löytää yllättävistä paikoista. Sykähdyttävää, pysäyttävää. Elokuussa olin viikonloppumatkalla Pohjois Suomessa. On jo perinteeksi muodostunut yhteinen matka lasten kanssa. Käymme vuosittain bongailemassa karhuja Suomussalmella. Siitä tulee ihan eri postaus. Mutta tällä matkalla bongasin myös taidetta pelloilla. Huikeaa. Vai mitä mieltä olette oheisista kuvista.
Pajusta valmistettu nelimetrinen sellonsoittaja nousi yhden miehen Seppo Mölsän projektina Kantatie 73:n ja Timitran risteysaluelle Lieksaan.Ympäristötaideteos on nimeltään Intermezzo.Teokseen on käytetty noin 4000 eri kokoista pajunvartta. Lyhimmät parikymmensenttisiä ja pisimmät liki kolmemetrisiä.

Intermezzon takana näkyy samalla tekniikalla toteutetut Kurjet. Upeita.

Hiljainen kansa, Suomussalmi 

Hiljainen kansa on tuhatkunta turvepäistä hahmoa, jotka ovat seisoneet kesästä -94 paikoillaan Käpylän pellolla vitostien varrella. Paikka on noin 30km Suomussalmelta Kuusamoon päin.Työpaja Hanslankarit korjaa ja vaatettaa turvepäät kahdesti vuodessa. Kesäisin alueella toimii myös Niittykahvila.Hiljainen kansa rakennettiin ensimmäisen kerran 1988 Reijo Kelan toimesta hänen Ilmari Kynnös esitykseensä Lassilan pellolle,Karhulavaaran suoralle. Kansa heräsi uudestaan henkiin 1990, kun Ilmari Kynnös nauhoitettiin telkkaria varten ja 1994 turvepäät olivat myös Helsingin Tuomiokirkon portailla Kainuun maakunnan esittäytyessä Senaatintorilla.

Kansa katsoo suoraan vitostielle. Oli mielenkiintoista seurata kuinka ohiajavat autot hiljensivät ja jäivät epäuskoisena tuijottamaan peltoa. Hämärässä tämä voi olla jopa hieman pelottava näky.


 Näitä turvepäitä oli mielenkiintoista tutkia. Niissä oli niin paljon yksityiskohtia.Nostan hattua tälle projektilla, sen tekijälle ja ylläpitäjille. Ei mikään yksinkertainen juttu vaatettaa tuhat turvepäätä kahdesti vuodessa. Asuthan on kerättävä ja turvepäät puettava.
Lisätietoa Suomussalmesta löytyy TÄSTÄ

Suosittelen poikkeamaan jos liikutte Suomussalmi Kuusamo akselilla. Näky on pysäyttävä.
Toivottavasti itselläni on vielä mahdollisuus poiketa paikalle pimeään aikaan. Tällä kertaa meidän aikataulu oli aika tiukka tuon karhu bongauksen takia.
Mistä yllättävästä paikasta sinä olet löytänyt taidetta?

                                                      //Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.