Tammiston tila

 (Kaupallinen yhteistyö) Tammiston majoitus ja juhlapalvelu

21.5.2021 Naantaliin, Tammiston alueelle avautuu uudenlainen kohtaamispaikka Tammiston majoituspalvelun yhteyteen. Entisen Tammiston tilan yli satavuotiaan päärakennuksen aurinkoiselle eteläpihalle omenapuiden katveeseen on rakennettu upea ja tunnelmallinen terassi, jonka sydän on hiiligrilli.

Tammiston päärakennuksen on rakennuttanut 1916 Atte Frank, silloisen Naantalin kylpylän johtaja sekä kuuluisan kauppiassuvun jälkeläinen. Ilmeisesti hänen ajatuksenaan oli tehdä Tammistosta kylpylään kuuluva pensionaatti. Tästä ei ole varmaa tietoa, mutta talon pohjapiirrustus antaisi siihen viitteitä . Mansardikattoineen tila on puhdaslinjainen kartanorakennus vuosisadan vaihteesta. Kartanohistoriaa tilalla ei kuitenkaan ole vaan Uuno Nieminen osti talon puolivalmiina  kaksikymmenluvun vaihteessa. Tällöin Uunon vaimon Lyylin mukana tilaan liittyi myös peltoa Raision Ihalassa sijaitsevalta Siirin tilalta. Tästä alkoi Tammiston lähes 60-vuotinen taival viljelysmaatilana. 80-luvun puolivälissä jatkajaa ei enää viljelystoimille löytynyt ja  25 ha peltoa vuokrattiin ulkopuolelle. Vuonna 2016 pellot palautuivat perhepiiriin kun nykyisen emännän puoliso otti maat vuokralle hevosheinän viljelyä varten.

Miniäksi taloon tullut Pirkko Vaissi ( ent. Nieminen). aloitti majoitustoiminnan tilalla  jo 1990 luvulla. Hän oli yksi pioneereista Turun alueella aamiaismajoitustoiminnassa. 

Talon nykyinen emäntä, tilan kolmas polvi palasi juurilleen vuonna 2008 . Ammatiltaan Anu on ala carte-kokki, myöhemmin hän kouluttautui myös hotelli-ravintola-ja suurtalousalan esimieheksi. Anu asui 17 vuotta Helsingissä ja muutamaan otteeseen myös maailmalla  ja työskenteli Helsingin fine dining-ravintoloissa ennen kuin asettui takaisin lapsuudenmaisemiinsa.

Paikka sopii täydellisesti myös  lapsiperheille. Pihalla on tilaa temmeltää ja onpa pihapiirissä myös kolme suloista lammasta.
Itse päärakennus on kunnostettu hyvällä maulla ja vanhaa kunnioittaen. Sieltä löytyy monia ihania ja mielenkiintoisia yksityiskohtia kuten alla olevista kuvista näkyy.
Anun rinnalla paikkaa luotsaa vuoropääällikönä lahjakas Julia Franti.Julia on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt jo kouluttautua ravintolakokiksi sekä leipuri-kondiittoriksi.Anu ja Julia ovat yhdessä luoneet upean menun uudenlaisella tvistillä. Annokset herkullisia ja ulkonäkö viimeisen päälle hiottuna.
Menu listalla ei löydy jälkiruokia vaan Katri Tätilän kahvipuffetti on täydellinen valinta hyvän aterian päätteeksi.
Katri Tätilä (1905-1980) oli suomalainen taidemaalari- ja graafikko. Hän oli yksi Suomen keskeisimmistä naistaiteilijoista toisen maailmansodan jälkeen. Hän asui ja piti ateljeetaan Tammistossa 1940-luvulla. Nykyään Tätilän taideteoksia löytyy mm. Wäinö Aaltosen museon kokoelmista. Tammiston vastaanottohuoneen seinällä on Tätilän Tammiston Antti-pojasta (1941-2006) maalaama taulu.Kesän aikana alkaen 2.6 soi ravintolassa joka keskiviikko elävää musiikkia. 
Tilaa piknik-kori edellisenä päivänä, levitä räsymatto nurmikolle ja nauti omenapuun katveessa. 

Näin kertoo talon emäntä:

Upea, 35-paikkainen terassi rakennettiin talon aurinkoiselle, etelänpuoleiselle takapihalle omenapuutarhan kupeeseen keväällä 2021. Panostamme tarkoin valikoituihin, elämyksellisiin tuotteisiin kaikessa mitä teemme, oli se sitten ravintolan tuoli, kahvikuppi tai taustamusiikki.

Ruokafilosofiamme rakentuu terassin hiiligrillin ympärille – simppeliä, taiten tehtyä ja laadukkaista raaka-aineista valmistettua ruokaa, josta nauttii vaativampikin kulinaristi yhdessä perheensä kanssa. Omena kulkee hienostuneena sivujuonteena mukana läpi menun. Kuulas on arkipäivän elämys, nautinto jonka olet ansainnut.

Kuulas Garden Grill & Cafe

Astiat ovat Turkulaisen Terraviivan.Yrityksen takana keraamikko Minna Komulainen.

Västerbotten juustoa ja raparperihilloketta.
Lehtosen Eskon viljelemää Annabelle-perunaa, yrttikastiketta, friteerattua kaprista ja valkolupiininversoja.
Paahdettua mustakaalta ja karamellisoitua mantelia ripoteltuna chimichurri-hunajalla maustetun kaalin päälle.
Paikanpäällä savustettua, ihanan lohkeavaa lohta, jonka seurana täyteläinen tillipesto. Kylmän annoksen kruunaa pikkelöity fenkoli ja punajuurenversot.

Mehevää kananpojan paistia, paahdettua naattiporkkanaa ja puffattua tattaria, jota täydentää raikas sitruunaverbenamajoneesi.

Rapean makeaksi grillattua Maalahden limppua, käsinkuorittuja jokiravun pyrstöjä, romainesalaattia ja tuoreella piparjuurella maustettua majoneesia sekä tillicreme.

Istahda hetkeksi omenapuun katveeseen ja nauti näkemästäsi.

Itse palaan varmasti takaisin.Tammiston tila on helmi mikä kannattaa käydä katsastamassa.


//Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.