Sämpylät italialaiseen tyyliin

Yhteistyössä Monditaly kanssa. Sain kokeiltavaksi erän Italialaisia tuotteita ja niistä ensimmäisenä lähti kokeiluun Manitoba jauhot. 

Manitobajauho on parhaimmillaan perinteisten makeiden ja suolaisten leivonnaisten kanssa: leivät, sämpylät, kakut, croissantit, tuulihatut, voitaikina ja uunissa valmistettavat jälkiruoat. New York style pizzapohjat. Minä päätin kokeilla heidän sämpyläohjetta.

Kuvassa esitaikina

SÄMPYLÄT MAIDOLLA JA HUNAJALLA

Ainekset
‘Biga’ eli esitaikina

300 g La Tua Farina Manitoba-jauhoja
150 g vettä
1 g hiivaa

Taikina

700 g La Tua Farina Manitoba-jauhoja
450 ml maitoa
50 g hunajaa
20 g suolaa

10 gr kuivahiivaa (tätä ei ollut alkuperäisessä ohjeessa vaan pelkkä esitaikinan hiiva)Olin niin epäluuloinen niin laitoin loput kuivahiivapussista. Seuraavaksi kokeilen sillä pelkällä esitaikinalla.

kananmunan keltuainen + 2 rkl maitoa sämpylöiden voiteluun

VALMISTUS

Vaivaa esitaikinan aineksia 5 minuutin ajan ja anna levätä noin 5-6 tunnin ajan peitetyssä kulhossa. Kaada jauhot keoksi leivonta-alustalle ja muodosta keskelle kolo, lisää osa maidosta 25 asteen lämpöisenä, hiiva, hunaja ja vaivaa. Lisää esitaikina, suola ja loput maidosta. Työstä taikinaa hyvin, anna levätä öljytyssä kulhossa peitettynä noin 45 minuutin ajan.

Jaa taikina noin 60 g kokoisiin paloihin, muotoile palloja ja nosta ne öljytylle pellille. Voitele leivät seoksella, jossa on kananmunan keltuaista ja kaksi lusikallista maitoa. Anna kohota vielä 45 minuutin ajan noin 25 asteen lämpötilassa ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 15 minuutin ajan.

Varsinainen taikina valmiina ja menossa kohotukseen.
Vajaan tunnin kohotuksen jälkeen oli pöydälläni kuohkea taikina.Itse kohotan kaikki taikinat uunissa missä lamppu antaa hieman lisälämpöä.

Sämpylöistä tuli todella kuohkeita ja maukkaita.  Ja olivat kuohkeita myös seuraavana päivänä. Olen aiemmin aina tuskaillut kun itsetehdyt sämpylät ovat hyviä samana päivänä mutta seuraavana ovat jo kuivia . Näiden kohdalla ei käynyt niin. Nämä painoivat noin 80gr ja koko taikinasta tuli 27 kpl.

Seuraavana päivänä tein sämpylästä hampurilaisen. Toimii hyvin. Jaoin sämpylän neljään osaan vähän kuin täytekakun. Pohjalle rapeaa salaattia, sitten väleihin majoneesia, kurkkusalaattia, kanan jauhelihasta pihvi, sweet chili kastiketta, vuohenjuustoa, tomaattia ja hieman viikunalla maustettua balsamicoa. Oli muuten hyvää vaikka itse kehun.


Monditalyn alkutaipaleella he toivat Suomeen ensimmäiset oikeat ”00/R” -pizzajauhot. Kysymys on sitkosta. Aikanaan sen merkitystä jouduttiin selittämään, mutta nyt sitä osataan jo vaatia. Suomi on muuttunut pizza kerrallaan. Italialaisessa vehnässä on enemmän proteiinia ja gluteenia.

Monditaly on suomalainen palveluyritys, jonka juuret ovat italialaisessa kulttuurissa. Yrityksen perustaja, Gianpaolo Rinetti, on italialainen insinööri. Ehkä juuri siksi hän on Suomessa kuin kotonaan, mutta erojakin siis on. Italiassa insinöörimäinen suhtautuminen ruokaan ei tarkoita ruokaympyröitä, ravintoarvoja tai nälän siirtämistä, vaan pitkiä illallisia ja yksinkertaisista ja siksi laadukkaista raaka-aineista valmistettua ruokaa perheen ja ystävien ympäröimänä.

Ruokaan ja viiniin liittyvän elämänkoulunsa Rinetti kävi Italian maaseudulla, Piemontessa. Isoisä oli leipuri ja isoäiti oli italialainen isoäiti ja ravintoloitsija. Isoisänsä opissa Paolo oppi tuorepastan- ja taikinanteon salat alle kouluikäisenä ja isän puolen isovanhempien maatilalla viinin, tomaattien ja monien muiden raaka-aineiden alkutuotannon.Voit lukea lisää täältä

Näihin tunnelmiin

//Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.