Uutta oppimassa

Eilen olin oman mukavuusalueen ulkopuolella nimittäin Sushi kurssilla.
(*mainoslinkki)
Olipa hauska ilta ja opettaja aivan huikean taitava ( ja kärsivällinen). En ole koskaan aikaisemmin tehnyt sushia ja oli yllättävän haasteellista.Ei yhtään niin yksinkertaista miltä näyttää. Ja eilen kuitenkin teimme aivan perusannoksia.Kurssi pidettiin turkulaisessa *Ravintola Karussa. Ravintola valittiin muuten 2019 Suomen parhaaksi japanilaiseksi ravintolaksi enkä yhtään ihmettele sitä. Sen kyllä huomaa kuinka intohimolla ja rakkaudesta ruokaan ravintolassa suhtaudutaan sushin valmistukseen.


Ravintoloitsija ja keittiömestari Valtteri Willberg
 Lasillinen kuohuvaa aluksi


Ennen riisin keittämistä huuhdellaan se kylmällä vedellä kolme kertaa.Huuhdevesi näyttää maitomaiselta.Siihen on myös ihan oma tekniikka jotta riisin koostumus ei kärsi.Riisi keitetään jonka jälkeen sitä työstetään laakeassa astiassa. Riisiä käsitellään suhteellisen hellästi jotta rakenne ei hajoa.Keitetystä riisistä poistetaan tuo karamellisoitunut osa. Sen voi käyttää muuhun. Riisin joukkoon lisätään liemi mikä on keitetty riisiviinietikasta, sokerista ja suolasta.Tässä kohtaa huomasin jo miten iso ero on hyvällä sushi riisillä verrattuna tavalliseen keitettyyn riisi. Tuota valmista sushi riisiä voisi syödä sellaisenaankin. Riisin jäähdyttämiseen käytetään viuhkaa.Onneksi Valtteri teki tämän koska mulle ainakin on haasteellista tehdä käsillä kahta erilaista liikettä. Toisella kädellä sekoitetaan riisiä ja toisella pitää heiluttaa viuhkaa.Riisin lämpötila olisi hyvä olla siinä 36-38 astetta.Eli se kannattaa pitää keittämisen ja käsittelemisen jälkeen tasaisessa lämmössä esim. peittämällä laakea asti ensin voipaperilla ja päälle kuumaan veteen kastettu pyyheliina mikä puristettu täysin kuivaksi.
Kädet kastellaan veteen joka kerran kun otat riisiä muuten se tarttuu käsiin eli on aika tahmeaa.Riisi kannattaa valita huolella. Pyöreä hyvälaatuinen riisi jota kannattaa kysellä etnisistä ruokakaupoista ja myös Karu myy riisiä (kannattaa laittaa viestiä ennen). Markettien perusriisit kannattaa unohtaa.
 Wasabi tahna joka tuoksui todella voimakkaalle.
Kuhaa ja siikaa suoraan Turun Kauppahallista. Kuten riisi kannattaa käytettävä kala myös hankkia huolella. Turun Kauppahallissa on ainakin kaksi luotettavaa toimittajaa.
 Onneksi 1 tason kurssiin ei kuulunut veitsen käyttö
 Makirulla jonka kuuluukin olla neliön mallinen.
 Californian maki. Japanilaista majoneesia, avovado ja jokirapu. Tämä oli niin hyvää.
 Grillattu lohinigiri. Näppärä tapa kevyesti grillata.

Makirulla lohella, Californian maki, lohi-,siika-,soijamarinoitu tonnikala-,kuha sekä kevyesti grillattu lohinigiri.


 Tiesittekö että sushia ei kuulu säilyttää kylmässä eli se kuuluu syödä heti sen valmistuttua.
Kevyesti grillattu kampasimpukka ruohosipulilla ja teriyaki-kastikeella. Täydellinen päätös hauskalle illalle.Aika ähky olo koko määrän syömisestä mutta hyvää oli.
Karu kuvaa itseään näin; Karu on japanilainen ravintola Turun keskustassa jossa tarjoamme kiinnostavia annoksia ja sushia. Kunnioitamme Japanilaista keittiötä ja inspiroidumme myös muusta Aasialaisesta keittiöstä. Teemme kaiken Karun omalla tyylillä, japanilaista Izakaya -ravintolaa mukaillen.

Izakaya tarkoittaa japanilaista ruokaravintolaa, jossa keskitytään jaettaviin annoksiin.

Haluamme luoda uniikin elämyksen huolella valmisteltujen annosten ja tunnelman kautta. Karun maistelumenu on ruokalistamme runko, jossa laadusta tinkimättä komeilee parhaimmista raaka-aineista valmistetut annokset.  Ruokalista koostuu jaettavista annoksista, sisältäen mereneläviä, lihaa, kasviksia ja tietenkin sushia. Tarkkaan hiottu juomalistamme sisältää mm. pientuottajien viinejä, laadukkaita sakeja ja ”käsityö-cocktaileja”.

Karun sivulta löytyy kurssitiedot. Kannattaa aloittaa tasosta 1 vaikka olisi kotioloissa joskus kokeillut sushin tekemistä. Aika tekninen laji.Uuden oppiminen on niin hauskaa ja mielelle terveellistä. 
//Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.