Sukujuuret

On tärkeää tietää missä omat juuret ovat.Mistä on lähtöisin, ketkä tai mikä on muokannut meitä sellaiseksi kuin olemme.Itseäni on oma suku kiinnostanut hyvin nuoresta iästä saakka.Äidillä oli omalta puolelta tehty lyhyt sukuselvitys vuodelta 1947. Mielenkiintoista luettavaa.
Yllä oleva kuva on äidinäiti ja äidinisä.Anna Liisantytär Blankenstein os. Laakkonen (15.6.1903 - 9.4.1989) ja Antti Antinpoika Blankenstein (4.6.1898 - 20.7.1967).Antti syntyi Lapinvaarassa (Nehvonniemi 5,Ilomantsi) ja Anna syntyi Kiihtelysvaarassa.Heidät vihittiin1.1.1923
Antin sisarukset Haikki Antinpoika, Otto, Johannes ja Onni Blankenstein.Antin vanhemmat  Antti Joosuanpoika Blankenstein ja Maria Heikintytär Blankenstein os.Laakkonen.
Ukin puoleinen suku on tiedossani vuoteen 1787 jolloin syntyi Kustaa Blankesthen(nimi esiintyy myöhemmin muodossa Blankenstein ja Blankenstén).
Ukille ja mummolle syntyi 5 lasta. Äitini Helvi Annikki 23.9.1925, Hilkka Maria 7.10.1927,Erkki Ilmari 22.4.1934,Väinö Johannes 25.12.1935,Pertti Antero 26.8.1939 sekä Arvo Ensio 30.12.1940.Elossa tänäpäivänä enään Erkki ja Pertti.
Väinö kuoli 21.5.1937. Kuolinsyy ei ole tiedossa. Tästä ei koskaan puhuttu lapsuudessani eikä myöskään aikuisena. Äidillä oli valokuva missä mummo ja ukki seisovat avonaisen arkun ääressä. Lapsi makaa valkoisessa puvussa pienessä arkussa. Väinö haudattiin Värtsilään  30.5.1937.Sydäntä särkevää. 
Äiti asui perheineen Värtsilässä josta he sodan jaloissa joutuivat evakkoon ja päätyivät lopulta Taalintehtaalle Kemiön saarelle. Saivat pienen maapalstan Slätsistä ja rakensivat sinne omakotitalon.Alakerrassa keittiö, kylmä eteinen  ja sali(olohuone) ja yläkerrassa pari makuuhuonetta. Pihalla saunarakennus missä minäkin lapsena kävin saunomassa. Muistan selvästi sen noen mustuttaman löylyhuoneen. Ulko Wc löytyi pihan perältä.Olin 7 vuotias kun ukki kuoli. Hänestä muistan vain kun makasi sairaana salin puolella. Mummosta muistan kun syötti lapsena pullamössöä ( pullaa mikä kastettu kahviin).Äiti ei halunnut koskaan matkustaa takaisin synnynseudulleen. Tätini siellä kävi. Synnyintalo oli edelleen pystyssä ja joku siellä vielä asui.Ihme että sodan aikana on jäänyt pystyyn. Itsellä on vielä haaveena jossain kohtaa käydä vielä siellä.Jos ei kotitalolla niin ainakin siellä kylällä. Haluan nähdä missä äiti vietti lapsena aikaansa.
Isäni on syntynyt Taalintehtaalla ja sinne on haudattu oma fammo ja faffani. Faffa kuoli ennen syntymääni ja fammo kun olin ihan pieni. Setäni Harry Holmström ( 27.12.1915 - 1.7.1944) kaatui jatkosodassa.Isällä oli kaksi siskoa. Astrid ja Greta. Ainoa elossa oleva tätini Astrid asuu Ruotsissa.
Menetin oman isäni 1998 ja äitini 2011. Heidät on haudattu Dragsfjärdin hautausmaalle Kemiön saarella.Kävin tänään vanhempieni haudalla kuten olen tehnyt joka ikinen joulu. On itselle tosi tärkeää viedä sinne kynttilät. Viime talvena hautausmaalta kaadettiin kaikki vanhat puut pois. Olivat vaarallisen huonossa kunnossa.Vanhempani ovat haudattu samaan hautaan missä on myös fammon ja faffan viimeinen leposija. Siinä haudan vieressä oli iso puu minkä juuret menivät vanhempieni hautaan. Tiedän sen siitä kun kukkia istutettaessa sai järeillä välineillä katkoa niitä puun juuria. Eli tuossa puussa oli myös omat juureni.Olivathan ne syvällä haudassa. Kun kuulin että puita ollaan kaatamassa otin yhteyttä seurakuntaan. Kysyin olisiko mahdollista saada osa tuosta puusta.Ja se onnistui. Mulla on jemmassa kaksi iso osaa puunrungosta. Kaksi paksua pölliä joiden pituus varmaan siinä runsaan metrin. Haluan tehdä niistä jotain. Joku varmaan voi pitää ideaa ihan pimeänä mutta minut tuntevat tietävät että se on ihan ok.Tiedän että äiti ja isä olisivat olleet samaa mieltä. Ja tästä päästään asiaan. Eli tunne juuresi. Olen aloittamassa sukuselvityksen niin äidin kuin isän puolelta. Haluan tietää kaiken. Ja kunnioittaakseni äitini sukua ja juuriani olen tehnyt nimenmuutoksen. Olen liki 60 vuotta kantanut isäni sukunimeä ja seuraavat 60 vuotta kannan mukanani myös äitini sukunimeä. Eli tästä päivästä lähtien olen
Lena Blankenstein - Holmström. Se on ihan virallinen nimeni. Se vahvistui tänään ja parempaa joululahjaa en olisi voinut saada.Olen itse aina ollut näitä kaksi osaisia nimiä vastaan mutta nyt omalla kohdalla tein tämän ratkaisun. Olen miettinyt tätä useaan otteeseen vuosien varrella mutta jäänyt tekemättä. Mutta nyt oli sen aika. Tiedän että sekä äiti että isä olisivat hyväksyneet tämän. Suukkoja sinne pilvenreunalle.

Pitäkää huolta toisistanne.Meillä on vain yksi elämä täällä maan päällä.Kukaan ei voi tietää kuinka pitkä se on.Joten tehkäämme siitä paras mahdollinen ja eletään joka ainut hetki. 

Lämpöistä joulua!

//Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.