Punainen muuttuu mustaksi


Niin se oli tämäkin päivä koettava. Merimies - Unionin tukilakko joka pysäytti kaikki Suomen lipun alla seilaavat alukset satamaan 25.11.2019 klo 06:00.Olen aloittanut seilaamisen -80 ja juuri sitä ennen päättyi pitkä merimieslakko.Kukaan ei uskonut että joku päivä päätyisimme vielä tähän.Ymmärrän tukilakon mutta kohtuutonta pysäyttää koko laivaliikenne määrittämättömäksi ajaksi. Tukilakko olisi voinut olla päivän työnseisaus niinkuin muut ammattiliitot ovat päättäneet. Mutta ei meillä. Täysin käsittämätön päätös millä ei ole mitään perusteita.Pysäyttää  nyt suurin osa viennistä / tuonnista.Rahti ei kulje mihinkään ja onko tosiaan loppuun asti mietitty mitä tämä tekee yrityksille. Tämän seurauksena moni pieni yritys varmasti joutuu lopettamaan toimintansa. Lakko juuri ennen joulua.Tilatut/ maksetut joulutavarat makaavat ties missä ja eikä asiakkaat niitä  joulun jälkeen enään osta.Varustamot kärsivät miljoonien tappiot ja sillä on pitkät seuraamukset. Kuten lakolla on koko suomeen.Päässäni on painokelvotonta tekstiä kun ajattelen hallitusta, pääministeriä,postin johtoa, Suomen Merimies Unionia ja sen puheenjohtajaa. 


Epätodellista kävellä laivassa missä on täysin hiljaista. Komentosilta on miehitetty 24/7 mutta silti aavemainen
Turussa makaa kolme alusta.Tallink Siljan Baltic Princess, Viking Linen Amorella sekä Viking Grace. Itse olen paraikaa Gracella ja tämä on kuin aavelaiva.Meitä on 26 miehistön jäsentä aluksessa. Aluksessa missä on petipaikkoja 2980 asiakkaalle.
Pieni väripilkku harmauteen on meidän luotsien chilikasvit ylhäällä komentosillalla.

Täältä pitäisi laivaan astua iloisia vieraita.Mutta ei.Kiitos Merimies-Unionin.Maihinnoususilta ei ole edes kiinni ja kaikkialla pimeää.

Satama täysin hiljainen. Nämä kuvat aamusta jolloin meidän pitäisi olla Tukholmassa eikä Turussa.

Kolmosen autokansi. Tämä pitäisi olla täynnä rekkoja, busseja ja henkilöautoja. Vaan eipä ole kiitos jälleen Merimies-Unionin.
Täällä pitäisi olla ovet auki ja kauppa täynnä iloisia asiakkaita. Käytävään tuoksuisi ihanat parfyymin tuoksut ja shopparitiskillä maisteltaisiin kauden juomia. Mutta ei.Myymälä lukittu ja pimennetty. Kiitos jälleen Suomen Merimies- Unionin.


Kansi 11 lämmin ja kylmä keittiö. Täällä pitäisi olla töissä meidän taitavat kokit ja kylmäköt. Mutta ei.Hiljaista ja pimeää on.

Yksinäinen kynttilä Oscarissa.

Flyygeli on hiljentynyt.

Oscar ala cartessa pitäisi kilistellä kuohuviinilaseja ja nauttia äärettömän upeasta ruoasta. Mutta ei.

Spa wellness osastolla ei ammeissa poreilla eikä yrttisaunassa saunota.
Itämeren makeimman yökerhon tiskillä ei ole tunkua eikä laulu raikaa.

Retrossa ei myydä juotavaa, pelata bingoa eikä ole lauleta karaokea.

Yksinäinen joulukuusi loistaa nurkassa. Toivottavasti tuo jotain iloa ja valoa niille jotka tekevät 24/7 turvallisuuskierroksia lakon aikana.Kahvila kansi 10. Täällä pitäisi olla täysi pöhinä päällä.Vaan ei ole.
Ei kuulu lasten iloisia kiljahduksia, ei lennä pallot eikä Ville Viking ole hassuttelemassa.

Kukaan ei pelaa korttia eikä syö katkarapuleipiä.
Buffe Aurora. Kovin on hiljaista ja pimeää.

Hyvin hiljaista ja kaikki ovet kiinni.Eilen illalla tarkastimme jokaisen matkustajahytin varmuuden vuoksi.Koskaan ei tiedä kuka mihinkin voi eksyä.
Eka kerta kun meidän info on kiinni.Surullista


Luotsiportti on meidän kulkureitti ja sekin aukeaa vain tarvittaessa.

Jalka vain reippaasti ylös ja hups niin on autokannella
Sieltä se luukku aukeaa.

Niin lähellä että kylkeä voi koskettaa.
Toivon että tämä lakko loppuisi ja saisimme irroittaa tämänkin trossin ja  palata normaaliin arkeen.


Hiljainen messi. Toivottavasti tämä on kohta täynnä meidän iloista henkilökuntaa.

Nämäkin valot odottavat iloisia vieraita. Vieraat on se syy minkä takia me olemme täällä.Eilinen päivä jolloin lakko alkoi oli todella epätodellinen. Saavuimme Turkuun muutaman sadan matkustajan kera.Emme saaneet Tukholmasta risteilijöitä eikä päivämatkustajia koska ei ollut laivaa millä palata takaisin.Koko päivän suunnittelimme miten tyhjennämme laivan , siivoamme ja jätämme paikat sellaiseen kuntoon että nopeasti pystymme jatkamaan toimintaa.Kaikki työntekijät jotka kuuluvat Merimies-Unionin piiriin joutuivat poistumaan laivasta melko pian Turkuun tulon jälkeen.Ainoastaan päällystöliittoon sekä ns. minimisafe manning miehistöön kuuluvat saivat jäädä laivaan. Eli turvallisuusorganisaation kuuluvat sekä 2 kokkia.Takki oli aivan tyhjä eilen illalla. Raskas päivä koko miehistölle ja maaorganisaatiolle. 5 Viking Linen laivaa jäi seisomaan ja sen myötä tuhannet matkustajat joutuivat tästä kärsimään. Monelle matka aluksillamme tarkoittaa työmatkoja, matkoja kotiin tai sukulaisten luo, huviristeilyä jota on ehkä odotettu todella kauan.Moni halusi nähdä suosikkiartistinsa ja kaikki tuo jäi kokematta / näkemättä kiitos Merimies-Unionin täysin järjettömän päätöksen. Kaikki varustamot ovat tässä syyttömiä ja tämä järjetön lakko heikentää jokaisen varustamon tulosta tuntuvasti.Kuten koko lakko heikentää tuhansien yritysten tulosta jossain muodossa. Miten suomen hallitus on sitä mieltä että tämä on sallittua. Vanhoja aikoja ei saisi muistella mutta nyt tarvittaisiin Kekkosta.
Olen ylpeä meidän koko miehistöstä.Vaikka he ovat tässä syyttömiä ja kärsivät palkanmenetyksiä oli tunnelma eilen silti rauhallinen ja tsemppaava. Ei ollut kiva astua koko miehistön eteen kun ei voinut antaa sitä vastausta mitä eniten odotettiin eli pitkäkö lakosta tulee. Vaikka mun pää on täynnä sitä painokelvotonta tekstiä olen silti niin onnellinen pitkästä urastani mahtavan työnantajan palveluksessa. Älkää uskoko kaikkea sitä sontaa mitä ehdoin tahdoin aikaajoin  lehdistön toimesta levitetään Viking Linesta.Suomalainen varustamo joka pitää kyllä huolta henkilökunnastaan. Kaikki päätökset eivät aina miellytä kaikkia mutta näin se on kaikissa yrityksissä. Meidän on hyvä olla täällä.Tämä lakko on siitä aika raadollinen esimerkki miten henkilöstöä kohdellaan monella muulla alalla.
Toivon että tämä piina loppuu kohta ja suomi palaisi arkeen. Tästä alkaa vuosien työ saada paikattua kaikki se mitä olemme tämän sekoilun takia menettäneet.
Edit 27.11 klo 18.39
Aamu toi toivotun uutisen ja lakko päättyi. Onneksi. Illalla tämä laiva lähtee kohti Tukholmaa klo 20:55 mukanaan muutama sata matkustajaa.Suurin osa ennakkoon varatuista matkoista on peruutettu juuri lakon takia.Vaikka lakko loppui ei ihan kaikki jatku siitä mihin se maanantaina jäi. Kaikki muu on suht normaalia mutta Buffe Auroraa emme saa illalla auki. Eli joulupöydän herkut jäävät nauttimatta osalla matkustajista jotka ovat sen jo ennakkoon ostaneet. Valitettavasti. Mutta lakon takia emme pystyneet tekemään muonatilausta ajoissa ja valmistamaan ruokia juuri seisovaan pöytään.Kaikki ei ole niin yksinkertaista kun puhutaan isoista määristä ruokaa. Niitä ei ihan hetkessä taiota esille. Teen eri postauksen joulupöydän antimista niin ymmärrätte paremmin mistä puhun.

//Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.