Kohti kevyempää elämää

Aika ottaa itseään niskasta kiinni ja aloittaa elämäntaparemontti. Ne jotka ovat tunteneet mut todella kauan tietävät että olen jojolaihduttaja.Olen ollut sitä koko ikäni.Olen varmasti kokeillut suurimmaksi osaksi Suomessa pyörivistä laihdutuskuureista.Ongelma ei ole mulla se laihduttaminen vaan sen painon pitäminen. Mun on yhtä helppo laihduttaa kuin lihottaa.
Viimeksi v.2015 laihdutin noin 30 kg Cambridge dieetillä. Olin sillä pussidieetillä muistaakseni vajaa 20 viikkoa. Olisi pitänyt vaan olla tyytyväinen siihen saavutettuun painoon eikä haluta vielä lisää koska siihen se kaatui.
Näiden kahden kuvan välillä oli 11 viikkoa.Aika uskomaton muutos mutta silti tuo omakuva oli täysin vääristynyt. Olen siinä niin mustavalkoinen. Vien kaiken niin äärirajoille ja pitäisi pysyä siinä kultaisella keskitiellä. 10 vuotta sitten laihdutin  ja kuntoilin aivan liikaa. Silloin juoksin myös puoli maratonin Helsingissä.Mutta se juokseminen lähti ihan lapasesta. En pitänyt yhtään välipäiviä vaan pakonomainen tarve juosta joka aamu. Töissä nousin aamu viideltä ja lähdin kuntosalille. Senhän tietää ettei se pääty hyvin. Vaikka mulla on ylipainoa on mun veriarvot ihan kohdillaan. Tällä hetkellä en käy kuntosalilla vaikka se olisi  300 m päässä kotonta.Tykkään kävellä ja pyöräillä ihan omassa rauhassa.
22.6.2019 alkoi taival kohti terveempää elämää. Nyt yritän ottaa tämän rauhallisesti ja ilman pakonomaista punnitusta joka ikinen aamu. Nyt jätän kaikki poppaskonstit väliin ja keskityn maalaisjärjellä ajatellen terveelliseen syömiseen. En kiellä itseltäni mitään vaan keskityn kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.Yritän noudattaa suositeltua lautasmallia jossa pääosassa ovat kasvikset ja proteiinit. Hiilarit yritän jättää vähemmälle. Yritän välttää sokeria, valkoisia jauhoja sekä turhia rasvoja. Jätän näin aluksi ainakin kotioloissa perunat, pastat, riisit sekä leivän kokonaan pois.Kotona kuitenkin on helppo tehdä omat ruoat. Töissä se voi tuottaa hieman haasteita.En myöskään tule kieltämään itseltäni kokonaan ravintolassa ruokailuja koska elämä ei siihen kaadu. Herkkuhetki silloin tällöin on myös sallittua. Onneksi makeat herkut tai roskaruoka eivät aiheuta mulle ylipääsemättömiä pulmia.Kotona saa leipominen nyt jäädä toistaiseksi.Aloitin kotona siivoamalla jääkaapista kaikki ei sallitut tuotteet pois.Kauppaan mennessä on oltava ostoslista mukana. Yritän nyt myös syödä säännöllisesti. Aamiainen ei ole se mun juttu mutta nyt pakko opetella sekin. Parempi syödä muutaman tunnein välein jotta verensokeri pysyy tasapainossa eikä tule niitä mielitekoja.
Tänä aamuna söin hieman maitorahkaa, raejuustoa sekä pensasmustikoita.On muuten yllättävän täyttävää. Ennen olisin aamupäivän aikana syönyt pari voileipää kahvin kera.Myöskin hillitöntä kahvin juonta pitää säännöstellä ja siirtyä ennemmän veden juomiseen.Kahvin juominen on vaan paha tapa. Alkoholi ei myöskään tuota ongelmia koska olen ollut absolutisti yli 20 vuotta.  Ravintoloissa juon yleensä vettä, alkoholitonta viiniä tai olutta.Ne on muuten todella laadukkaita tänä päivänä.Suosittelen kokeilemaan.
Kaksi viikkoa uudella ruokavaliolla ja huomaan jo selkeän eron entiseen.Painoa pudonnut 2,5 kg. Vatsa ei ole turvonnut, ei närästä ja vireystaso alkaa kohoamaan. Ei mitään dramaattisia muutoksia mutta pieniä selkeitä eroja.Tottakai se vaikuttaa kun jättää valkoiset jauhot, sokerit ym. pois ruokavaliosta. Olen pitänyt ruokarytmistä kiinni vaikka aina ei ole ollut nälkä mutta haluan nyt oppia kunnolla tuon rytmityksen. Aamuisin yleensä olen syönyt  noin 2 dl rasvatonta jogurttia tai rahkaa mihin lisään 3 rkl raejuustoa ja marjoja. Vaihtoehtoisesti 2 munan munakkaan mihin olen lisännyt välillä kirsikkatomaatteja. Lounas yleensä salaattia. Iltapäivällä 1 dl jogurttia ja marjoja tai pelkästään marjoja. Nythän on paras mansikka aika.
Päivällinen koostuu vihanneksista ja jostain proteiinista  ( kana tai kala). Tavallisesti ei yhtään kastiketta.
Illalla olen voinut syödä pienen salaatin tai smoothien.Jos nälkä iskee pureskelen porkkanoita tai syön kirsikkatomaatteja.Kuten aikaisemmin kirjoitin en ole tällä kertaa niin mustavalkoinen kuin aiemmin. Olin rakkaan tyttärenpojan 1 vuotis synttäreillä viime viikolla. Siellä söin palan voileipä -ja täytekakkua. Mutta se jäi siihen.Ehkäpä onnistuisin tällä kertaa jos en kiellä kaikkea itseltäni.En usko että kaikki kaatuu yhteen herkutteluhetkeen silloin tällöin.
Tässä eräs päivällinen. Sjömanssoppa.Muuta nimeä sillä ei ole. On keitto omasta lapsuudestani mutta tässä versiossa ilman perunaa. Valtavasti eri kasviksia ja keitettyjä lihapullia. Kuulostaa oudolta mutta on niin hyvää. Ihan sama lihapullataikina kuin normisti mutta tässä ne keitetään.

Ota kaapista mitä löytyy salaatti
Paahdettuja kirsikkatomaatteja ( uunipellillä halkaistuja tomaatteja, ripaus sokeria ja oliiviöljyä. 150 astetta ja noin 45 min)
Revittyä mozzarellaa, pinjansiemeniä, oliiviöljyä(luomu), marinoituja punasipulinrenkaita, basilikaa sekä muutama oliivi. 


Lihamureke, salaatinlehtiä ja itse tehty pestoa.Lisukkeena pikkelöity porkkana sekä punasipuli.
Broileri ananspedillä ohje TÄSTÄ

Annoksessa broilerin rintaleike ,ananas,salaattia, pannulla paahdettuja porkkasuikaleita sekä pinjansiemeniä,pikkelöity kukkakaali, pieneksi silputtua paprikaa sekä ruohosipulia.
Tämä oli todellakin hyvää. Suosittelen kokeilemaan.Tämän annoksen kehittelin itse ihan fiilispohjalta.

Uutta elämää takana 3 vko ja painonpudotus -3.5 kg. Tulos hyvä ja olen tyytyväinen. Olen syönyt säännöllisesti ja harkiten mitä suuhuni laitan.Ruokalista täytyy laatia huolella etukäteen.Enään ei äkkiä  kauppaan hamuaa mitä eteen tulee. Eikä muutenkaan sellaisella fiiliksellä että mulle nyt kaikki heti.Otan tämän sellaisena pysyvänä tapana elää.

Varmaan joku miettii että miten tyhmä ihminen voi olla kun jojolaihduttaa. Niin se on verrattavissa kaikkiin riippuvaisuussuhteisiin.Tupakka, alkoholi ja mistä ikinä kukaan on riippuvainen.Ei se auta että sanotaan että tee niin ja niin. Sen tahdon täytyy tulla omasta itsestä ja vain minä itse sen voin tehdä.Samalla tavalla se lähtee kuin on tullutkin.En suostu mihinkään poppakonsteihin.En lääkkeisiin enkä leikkauksiin.Mun täytyy pystyä tekemään tämä ihan itse pienin askelin eteenpäin.Laihduttaminen ei ole rakettitiedettä. Siihen ei tarvita oppikirjoja eikä nettiä. Jokainen aikuinen tietää miten se toimii. Syö vähemmän ja terveellisemmin. Pikkuhiljaa alkaa tuloksia näkyä ja näin ne voivat olla myös pysyviä.

//Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.