Taidetta kodin seinille

Ovatko nimet Erik Bruun ja Kyösti Varis tuttuja nimiä? Itselleni eivät olleet aiemmin mutta heidän taiteensa kylläkin. Monet kuvat ovat tuttuja  lapsuudesta.Tässä Jaffa vappukamppanjajuliste vuodelta 1959


Itselläni on ilo ja kunnia omistaa muutama taiteilijoiden signeeramat teokset.Olen omistanut ne parisen vuotta mutta nyt vasta sain ne kehystettyä.
7.4.1926 syntynyt Erik Bruun on yksi maailman tuotteliaimmista graafikoista. Suomenlinnassa asuvan moniosaajan työpöydän äärellä syntyy yhä julisteita, postimerkkejä ja ideaehdotuksia. Hänen uusimpia töitään ovat muun muassa Pori Jazzin juhlajuliste (2015), Sulka-postimerkki (2016) ja Arktika-sarja (ilm. 9.5.2017). Kuluvana vuonna loppusuoralla on useita projekteja.
Erik Bruunin ansiokkaasta urasta kertovat menestyminen lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa sekä vuosikymmenten aikana myönnetyt tunnustukset. Sellaisia ovat muun muassa professorin arvonimi (1989), Grafian Platinahuippu (1999), Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtori (2001), Suomi-palkinto (2004), Pro Finlandia –mitali (2007), Luonnotar-palkinto (2011) sekä Helsingin kaupungin muotoilupalkinto (2012). 
Erik Bruun on suunnitellut yli 500 julistetta, kymmeniä postimerkkejä, kirjanomistajamerkkejä, seteleitä, yritys- ja yhdistysmerkkejä sekä suunnitellut lukuisten julkaisujen ulkoasun. Eri elämänalueille liittyviä keksintöjä ja luovia ideoita on syntynyt sekä graafisen suunnittelutyöhön liittyen että niiden ohessa, esimerkkeinä aurinkopaneeleilla kulkeva auto tai moderni purjealus. Uraan on kuulunut myös opetusta, toimia graafisen alan järjestöissä, palkintolautakuntien jäsenyyksiä, näyttelysuunnittelua ja monia muita tekemisen sarkoja.
1950- ja 1960-luvun julisteissa on monia sellaisia helposti Bruunin kädenjäljeksi tunnistettavia töitä, jotka vieläkin ovat syöpyneenä katselijan kuvatajuntaan. Hyvinä esimerkkeinä ovat Veikkauksen, Havin, Jaffan, Stepin, Vipin ja Hyvonin julisteet.
Matkailu-, kaupunki- ja kulttuuriteemojen lisäksi metsä, vesi ja muut luonnon elementit ovat tärkeä osa Bruunin kuvastoa. Eläinaiheista klassikoiksi on noussut erityisesti Saimaan norppa (1974), josta sittemmin tuli myös Suomen Luonnonsuojeluliiton tunnus. Luonnon lukemattomat yksityiskohdat ovat siirtyneet tarkasti mutta uudenlaisin variaatioin esimerkiksi postimerkkeihin sekä julistesarjoihin Flora Fennica ja Forest Finland. 
Kirjojen taiton saralla Bruun on avannut uusia uria hyvänä esimerkkinä valokuvaaja Matti Saanion kanssa toteutettu Musta talvi, valkea kesä (1966). Pidempiaikaisia julkaisujen suunnittelutöitä ovat olleet esimerkiksi Fincellin vuosikirja sekä Books From Finland. 1980-luvulla Bruunin luonnosten mukaan toteutettiin 20 ja 500 markan setelit sekä kakkospuoliltaan 10, 50 ja 1000 markan setelit. Setelit olivat käytössä euroseteleiden tulemiseen saakka, joiden alkuehdotuksiin myös Bruun osallistui seitsemän luontosetelin sarjalla.
Liike- ja yritystunnuksista esimerkiksi Kansalliskirjaston, Tikkurila Oy:n, Amos Anderssonin museon, Kas Kasin, Musiikki-Fazerin, Matkailun edistämiskeskuksen ja Metsä-Serlan liikemerkit ovat Bruunin suunnittelemia. Osa merkeistä on yritysten lopettamisen tai muutosten jälkeen kadonnut kartalta tai muuten vaihdettu uuteen. Mutta jotkut niistä ovat iskostuneet niin osaksi yritystä tai yhdistystä, että ne sellaisenaan tai pienin muutoksin ovat yhä käytössä.
Erik Bruun on yksi harvoista nykygraafikoista, jolla ei ole lainkaan ollut apuvälineenä henkilökohtaista tietokonetta. Monissa varhaisissa julisteissa kivipiirrostekniikka on ollut näkyvä tehokeino kuten Bruunin klassikkojulisteessa Destination North Finland. Kirjainfontitkin ovat syntyneet kynähahmotelmina esimerkkinä Kauppatorin seudun hallitsevin kirjainyhdistelmä PALACE. Torin toisella laidalla saattaa nähdä Korkeasaaren lautalla liehuvan lipun, sekin Bruunin käsialaa.
Lähde Bruun Design
Jaffa juliste on kooltaan 70 x 100cm, Juliste on kiinnitetty kapalevylle missä on ohuet mustat kehykset. En halunnut siihen lasia koska siihen olisi tullut painoa todella paljon.Meidän kaikki taulut on kiinnitetty seinille 3M tarroilla jotka eivät jätä mitään jälkiä ja kannattelevat jopa 5 kg painoa. Yhden paketin hinta on noin 7€
Kyösto Variksen juliste "Puukirjainten kertomaa" kuva numero 2 vuodelta 2014
Kyösti Varis (s. 4. tammikuuta 1933 Joensuu) graafinen suunnittelija ja tunnetuimpia suomalaisia graafikkoja.
Varis on maailmalla tunnettu julisteistaan, mutta hän on suunnitellut erityisesti liikemerkkejä, kuten Finnairin, Alkon, Ingmanin ja Pohjoismaiden Neuvoston tunnukset. Japanilainen Idea-lehti nimesi hänet vuonna 1993 maailman sadan merkittävimmän graafisen suunnittelijan joukkoon. Hän käyttää töissään hyväkseen huumoria. Julisteista ovat keskeisiä kantaa ottavat työt, joissa hän kiinnittää huomion yhteiskunnallisiin ja globaaleihin ongelmiin.
Kyösti Varis:
Arvostelutuomaritehtäviä lukuisissa kansainvälisissä - ja suomalaisissa juryissä.
Hänen töitään on lähes kaikissa ulkomaisissa museoissa.
Kyösti Varis ollut mukana kaikissa suomalaista julistetaidetta esittelevissä näyttelyissä.
Hänen töitään esitelty kymmenissä kansainvälisissä julkaisuissa.
Lähteet Wikipedia sekä Kyösti Varis Original.fi
Tämän taulun koko on 50x70cm ja tässä on Ikean kehykset. Kevyt koska suojana on muovilevy. Tämäkin on signeerattu. Katsotaan koska saan muut teokset kehystettyä ja löytävätkö ne paikan kodistamme.
       //Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.