Kulissien takana - hotelliosasto

Matka jatkuu. Nyt katsotaan osastoa joka pitää huolta hyvistä yöunista ja siisteydestä.
Viking Gracella on 855 matkustaja hyttiä sekä 226 miehistön hyttiä.
Vuoteita matkustajille on 2930. Mutta koskaan ei ole niin että hytissä olisi joka vuode käytössä.Tämä kuva otettu vuonna 2015. Tuo on hätäpoistumistie aivan laivan keulassa.Kuvasta ei se näy mutta tuosta kun kääntyy niin voit melkein koskettaa merta. Niin läheltä se tuntuu.Jos palaamme siis alkuperäiseen aiheeseen eli hyttiosasto.

Eri hyttiluokkia löytyy 16.
4 erilaista sviittiä, 48 Premium luokan hyttiä, 48 ikkunallista parivuode hyttiä,49 ikkunaton parivuodehytti,24 ikkunaton hytti missä parivuode ja yksi ylöstaitettava yläsänky,174 ikkunallista neljän hengen hyttiä,16 ikkunallinen neljän hengen allergiahytti, 333 ikkunaton sisähytti neljälle, 12 ikkunaton allergia sisähytti neljälle, 26 kahden hengen sisähyttiä (erilliset alavuoteet), 57 kahde hengen sisähyttiä kerrosvuoteella.
Liikuntarajoitteisille löytyy 12 hyttiä; 4 hengen ikkunallinen hytti missä parivuode sekä 4 erillistä vuodetta, 2 ikkunallista neljän hengen hyttiä, 2 ikkunallista kolmen hengen hyttiä ( tämä ei sovellu pyörätuolille), 6 sisähyttiä neljälle.
Kuljettajien hyttejä 52( kahden hengen).Lisäksi meillä voidaan yhdistää kaksi eri hyttiä perhehytiksi. Parivuoteellinen hytti yhdistetään neljän hengen hyttiin. Näitä löytyy 10 ikkunallista ja 8 ikkunatonta. Jokaiselle löytyy varmaan se sopiva ja mieluisa hytti.
Suite Romantic ( kylpyhuoneessa poreamme) kansi 8Suite Organic (infrapunasauna) kansi 8Suite Ocean kansi 7Suite Flow kansi 7

Premium hytti missä myös vuodesohva

Asiakkaan tullessa hyttiin on valaistus on tämän näköinen eli lattiaan heijastuu tuo upea kuvio.
Kaikki matkustajahytit sijaitsevat kansilla 5 - 9. Meillä ei ole hyttejä autokannen alapuolella.Suurimmat hyttikannet ovat kannet 7 ja 8.
 Näillä kärryillä on käyttöä aamuin ja illoin.
Puhtaat työvaatteet odottavat työntekijöitä. Nämä on meidän tuurareille. Me vakituiset olemme siinä onnellisessa asemassa että puhtaat työvaatteet tuodaan hytin ovelle asti.
 Tiesittekö että hyttikansilla matoissa seikkailee eri eläimet. Varsinkin lapsille tämä on hauskaa etsiä eri ötökät. Kannella 5 seikkailee sisilisko
 Kannella kuusi seikkailee sammakko
Kannella 7 asustelee leppäkertut
 Kannella 8 liitelee sudenkorento.
 Kannella yhdeksän lentelee perhoset.
 Tervetuloa kurkistamaan mun hyttiini. Tämä on siisti koska se on juuri siivottu ja kaikki mun tavarat on pakattuna. Kotiinlähtöpäivä. Oma hyttini on kannella 6 laivan peräosassa.
 Kuten huomaatte en ole tätä sisustanut millään tauluilla enkä muillakaan jutuilla. Tykkään tästä tällaisena. Mun hytissä on myös vuodesohva joka ei kylläkään ole ikinä käytössä.Siinä on ihan mukava pötköttää ja katsoa telkkua.
Tiesittekö että esimerkiksi viime kuussa laivaan toimitettiin 43190 liinavaatesettiä =1 setti sisältää yhden aluslakanan,  pussilakanan, tyynyliinan ja pyyheliinan. Logistisesti tämä on kyllä taitolaji ja onneksi meillä on ihan huippu henkilökunta joka hoitaa kaiken tämän.
Tällaisissa häkeissä meille tulee puhtaat liinavaatteet. Ne on huputettu jotta eivät kuljetuksen aikana likaantuisi.
Matkan aikana meidän hotellikallet roudaavat kaikki likapyykit häkeissä tällaiseen traileriin joka on kannella kaksi.
Traileri on suunniteltu niin että siihen saa häkkejä kahdessä tasossa.Tilan käyttö on maksimoitu. 

 Kun saavumme Turkuun tämä traileri nostetaan ylös autokannelle ja se ajetaan ulos.Välittömästi alas lasketaan traileri mikä sisältää myymälän tavaroita. Varaston henkilökunta tyhjentää sen vauhdilla ja tyhjä traileri nostetaan takaisin autokannelle. Sen jälkeen alas lasketaan traileri missä on puhtaat liinavaatteet ja työvaattee. Ne siirretään sieltä seuraavan risteilyn aikana eri siivouskomeroihin ja työvaatteet jaetaan henkilökunnalle.Logistisesti tämä on huikea suoritus tällä meidän aikataululla.
Kannella kaksi on huoltokäytävä mitä pitkin pojat roudaavat näitä häkkejä ahterista keulaan ja toistepäin.


Hotelliosasto kuuluu hotellipäällikön alaisuuteen. Osastolla on oma esimies joka vastaa koko toiminnasta. Hän on laivan emäntä/siivouspäällikkö. Oikean kätenä hänellä on kontakti joka tekee siivoussuunnitelmat eli petijaon. Se on muuten taitolaji suunnitella miten kaikki hytit siivotaan. Meidän omat hyttisiivoojat repivät eli poistavat likaiset liinavaatteet X määrästä hyttejä. Ulkopuolinen siivousliike siivoaa kaikki yleiset tilat sekä hytit. Heitä on vuodenajasta riippuen 100- 180 henkilöä. Lisäksi meillä on talousapulaiset eli 1-1 jotka ovat töissä 24 h. Ei siis samat ihmiset vaan töitä tehdään parina. On yövuoro ja päivävuoro. He siivoavat tiettyjä tiloja vuoron aikana, tekevät jatkuvasti siivouskierroksia yleisissä tiloissa. Voitte arvata että esim yleiset WC tilat ovat kovassa käytössä. Päivystävät 1-1 kutsutaan paikalle kun tarvitaan pikaista siivousapua.Laseja menee rikki, pahoinvoinnista johtuvaa siivousta, vuoteiden sijaamista. He myös tekevät tietyissä ravintoloissa kattausten välissä välisiivouksia. Ilman heidän työpanosta olisimme täysin pulassa. He myöskin pitävät huolta meidän työvaate jakelusta.
Hotellikalleja meillä on vuorossa kaksi. Heidän vastuualueeseen kuuluu tavaroiden tilaus ja toimittaminen eri pisteisiin, pesulaan menevien ja sieltä tulevien tekstiilien logistiikka, he vastaavat itsenäisesti hotellin varastosta. Tavaran kierto on aikamoinen ja kaikkea pitää löytyä sopivissa määrissä.
Hyttiemäntiä meillä on vuoden ajasta riippuen 13-17 henkilöä. 
Meillä alkaa hyttien siivous ennen satamaan saapumista mikä voi olla välillä haastavaa.
Hytteihin on pakko mennä aiemmin koska ranta aika on niin lyhyt. Iltaisin liinavaatteiden poisto alkaa 17.30 ( saavumme satamaan 19:50) ja aamuisin 6.30 ( saavumme satamaan 7.35). Väkisten emme kenenkään hyttiin mene jos asiakas kieltää.Yritämme olla hienovaraisia ja kunnioitamme asiakkaan yksityisyyttä. Valitettavasti tämä siivous on Turun linjalla pakko tehdä näin. Kilpailija menee vielä aiemmin hytteihin koska he petaavat osan hyteistä matkan aikana. Me emme sitä tee. Me ilmoitamme etukäteen siivouksen aloittamisesta kuulutuksin sekä myös kaikissa sähköisissä näytöissä.Kaikki eivät ole niin iloisia kun saavumme hyttiin poistamaan liinavaatteita mutta olemme siellä vain hetken. Suurin osa ymmärtää miksi näin on pakko toimia. Siivouspuolen työ on fyysisesti raskasta. Askeleita tulee tuhansia päivässä ja raajat on kovilla. Kädet,hartiat, niska, selkä,kaikki joutuvat kyllä koetukselle kun aamu alkaa 5.30 vuorolla aamiaisravintolan imuroinnilla ja sen jälkeen jatkuu liinavatteiden poistolla.Hyttärit pitävät huolta että illan päivälliskattauksen jäljet on siivottu jotta vierailla olisi siisti ravintola missä syödä aamiainen.Sen tarjoilu alkaa 6:30. Aamun repimismäärä riippuu täysin siitä paljonko hyttejä menee tyhjäksi Tukholmassa.Keskimäärin yksi ihminen repii ( poistaa liinavaatteet) aamuisin max 80 ja iltaisin max 110 vuoteesta. Itse kun olin hyttäri v.1980 me myöskin petasimme x määrä petejä. Silloin ei ollut pussilakanoita eikä peittoja. Tavallinen lakana ja huopa.Silloin petasimme ns. merimiespedin.Tekniikan kun oppi niin petaukseen ei mennyt montakaan minuuttia. Nyt en enää suoriutuisi samalla tavalla.Toki silloin tahti oli hieman toinen. 


 Tässä on meidän messi eli henkilökunnan ruokala. Täällä ruokailee yhdessä henkilökunta ja myös meillä esiintyvät artistit. Koskaan ei voi tietää kuka viereisessä pöydässä istuu. Meillä saavat artistit olla aivan rauhassa eikä heitä kukaan häiritse. Muutenkin tämä tila on aika pyhä siinä mielessä että kiireisen työn lomassa tämä on ainut hetki kun voit työn ohessa hengähtää. ½ tunnin ruokahetki tulee kyllä tarpeeseen kun suurin osa meistä on koko ajan aikamoisessa pyörityksessä. Sen takia täällä ei esim soi musiikki. Telkkareita kyllä löytyy.Täältä löytyy ruokaa 24/7. Ei tarvitse kyllä nähdä nälkää. Aamiainen on katettu 6.30 - 10:00, lounas 11-13:00, päivällinen 16-18:30, lämmintä ruokaa yötyöläisille 22.00 > ja kaikkien näiden välissä löytyy muuta syötävää.Kaksi kertaa viikossa syömme kasvisruokaa. Kaikilla joilla on erikoisruokavalio saavat erikseen valmistetut ruuat. Meillä on paljon kasvisruokailijoita, jonkin verran myös vegaaneja. Mutta kaikille löytyy varmasti jotain eikä nälkää tarvitse nähdä. Ruoka on erionomaista. Maukasta ja huolella valmistettu. Leikkeleitä, leipää ja erilaisia maitotuotteita löytyy jokaiseen makuun. Keittiö kyllä hemmottelee meitä.Heille siitä suuri kiitos.
Hotelliosastolla on ammattitaitoista ja työlleen omistautuneita ihmisiä. Hyvä yhteishenki ja huumori saavat heidät jaksamaan työvuoron. Osastolla on niin naisia kuin miehiä. On pitkän linjan merimiehiä ja vasta työuransa aloittaneita. Sijaiset ovat meille  tärkeitä ja heistä pyrimme pitämään hyvää huolta. Monet opiskelijat palaavat meille vuosi toisensa jälkeen. Se myöskin kertoo jotain meidän työyhteisöstä. Meille on kiva tulla ja jokaisen työpanos on tärkeä.Muistan joskus omasta nuoruudesta ja vieläkin kuulee vähättelyä siivoojan ammatista. Mutta sitä ei todellakaan pidä vähätellä eikä häveta. Ilman siivoojia hukkuisimme sontaan. Siivoojan työ on raskasta mutta myös palkitsevaa. Siinä näkee konkreettisesti oman työn jäljen. Siksi toivoisin että niin maissa, merellä kuin ilmassa ihmiset miettisivät omien tekojensa jälkiä. Miksi jonkun pitää korjata meidän tahallisesti muille aiheuttamia jälkiä. Mietin sitä viimeksi eilen kun kävin erään kauppakeskuksen WC tilassa. Miten vaikeaa se on laittaa käsipyyhepaperi siihen tarkoitettuun astiaan? Tai miten vaikeaa on viedä astiat siihen tarkoitettuun keräyspisteeseen? Miksi tahallisesti kasvattaa jonkun muun ihmisen työtä. Ja miten vaikeaa voi olla sanoa sanaa KIITOS tai tervehtiä iloisesti ihmistä kenen kanssa asioit. 

Lopuksi haluan sanoa: Suuri kiitos koko meidän hotelliosaston henkilökunta. Kanssanne on ilo tehdä töitä. Teette arvokasta työtä jotta meidän matkustajat ja henkilökunta viihtyvät Viking Gracella.
                                                           //Lena

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.