Kombucha - perinteet kunniaan

Mikäkö on kombucha?Kombutsa (kombutšakombucha) on juoma, joka valmistetaan sokeroidusta teestä käymisen avulla. Kombutsa-viljelmää kutsutaan teesieneksi tai volgansieneksi. Kansalliskirjaston "Yleinen suomalainen ontologia" suosittelee nimitystä kombucha.Tässä on minun venäläinen sieneni ja juomani.
Tämä sieni on todella vanha. Tarkkaa ikää on vaikea sanoa mutta useita kymmeniä vuosia.Sain tämän ystävältäni joka vuorostaan sai tämän mummoltaan. Mummo asuu Pietarin alueella pienessä sotilaskaupungissa  nimeltä Elizavetinka.Kaupunki oli aikoinaan täysin suljettu alue. Ystäväni vietti siellä kaikki lapsuutensa kesät ja tämä juoma oli silloin ja on edelleen hyvin suosittu.Enkä yhtään ihmettele. Tämä on todella hyvää. Maistuu näin 4 päivänä hieman laimealta simalta. Sieni on vielä aika ohut koska tämä vauva laitettiin alulle viime keskiviikkona ja nyt on lauantai.
Ensimmäiset varmat tiedot Kombutsasta ovat venäläisistä lähteistä uuden ajan alkupuolelta, jolloin tee saapui Itä-Eurooppaan. Lisäksi sitä tiedetään olleen myös Kaukasuksen alueella ja Kiinassa.Kombutsa on varsinkin Venäjällä suosittu juoma, ja sitä kutsutaan myös nimellä "tee-kvas", vaikka se ei maultaan muistutakaan kvasia. Teesieni (venäjäksi чайный грибtšainyi grib) tuotiin Venäjälle Venäjän-Japanin sodan jälkeen.

Juoma valmistetaan tavallisesti suuressa lasiastiassa, jonka pohjalle asetetun teesienen kappaleen päälle kaadetaan kylmää, sokeroitua mustaa teetä. Runsaan viikon kuluttua osa juomasta voidaan nauttia, ja osa jätetään astiaan, joka täytetään uudestaan sokeroidulla teellä. Teesieni kasvaa useiden senttimetrien paksuiseksi ja kykenee lopulta tuottamaan annoksen juomaa yhdessä päivässä. Tee on suodatettava noin kerran kuukaudessa. Jos teeliuos happanee liikaa, sieni otetaan pois, pestään vedellä ja pannaan päiväksi puhtaaseen veteen, minkä jälkeen se voidaan palauttaa sokeriteehen. Teesientä lisätään jakamalla isoa kasvustoa leikkaamalla.


Kombucha-kasvuston toiminnan kannalta optimaalinen lämpötila on 25 astetta. Kuumemmassa sieni kärsii, kylmemmässä taas käymisprosessi hidastuu. Käymisastia kannattaa siis sijoittaa johonkin lämpimään paikkaan, ei kuitenkaan suoraan auringon paisteeseen. Syksyn kylmetessä käymisastian ympärille voi esimerkiksi kokeilla kietoa pyyhkeen.                             
Pitkän käyttöhistorian aikana kombuchalla on havaittu monia hyvinvointia tukevia vaikutuksia. Juoman pohjana oleva tee itsessään on yksi vanhimmista tunnetuista lääkinnällisesti käytetyistä kasveista. Tee on tutkitusti eduksi mm. sydämmelle ja verisuonille sekä aivojen toiminnalle. Tee sisältää myös runsaasti elimistön puolustusjärjestelmälle välttämättömiä antioksidantteja. Kombucha-juoman vaikutuksista osa selittynee teen ominaisuuksilla, osa taas aktiivisilla ainesosilla, joita juomaan syntyy fermentoinnin tuloksena. Kombuchan syntymekanismi muistuttaa paljon viinietikan muodostumista. Viinietikassa ja kombuchassa onkin paljon samoja aineita ja niillä arvioidaan olevan monia samantyyppisiä vaikutuksia mm. ruoansulatukseen ja aineenvaihduntaan. 

Usein kombucha-juomaa kehotetaan juomaan aamulla ennen aamiaista. Toki sitä voi siemailla muulloinkin ja käyttää pohjana myös muille juomille. Usein suositellaan myös, että puhdistavan vaikutuksen vuoksi kombuchan käyttö kannattaa aloittaa maltillisesti eli esim. juuri muutamalla desillä aamuisin. Perinteisesti kombuchaa on nautittu sen virkistävän ja energisoivan vaikutuksen vuoksi. Koska juoma sisältää probiootteja, se on eduksi erityisesti vatsan ja suoliston hyvinvoinnille ja sitä kautta tukee koko elimistön vastustuskykyä. Kokemusten mukaan kombucha myös tehostaa aineenvaihduntaa. Puhdistavan vaikutuksen vuoksi monet ovat saaneet kombuchasta apua mm. iho-ongelmiin.  
Minä jään hoivaamaan vauvaani ja pidän huolta sen hyvinvoinnista.Toivon että hän pysyy mun huomassani yhtä kauan kuin Valentina mummon luona siellä jossain kaukana Pietarissa. Tämä on minun aarteeni ja kiitollinen mummolle kun sain osan tätä ihanuutta.


                                                    //Lena


Lähteet: Wikipedia ja Ekoloinen.

Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.