Paluu laineille


Moikka. Blogissa ollut todella hiljaista ja siihen on ihan hyvä syy. Hassua mutta olen palannut takaisin töihin liki 2.4 v jälkeen. Jäin eläkkeelle maaliskuussa 2020 Viking Gracelta ja hupsista nyt olenkin upealla Viking Glorylla töissä. Jäädessäni pois en edes ajatellut paluuta mutta  leikistä heitetty ehdotus käänsi pään. Tai oikeastaan en miettinyt yhtään kun lupauduin palaamaan. Kävin uusimassa merimieslääkärintodistuksen joka on pakollinen kaikille jotka työskentelevät merellä.Sain heittämällä 2 vuoden todistuksen ja lääkäri toivotti tervetulleeksi takaisin. Vannomatta paras mutta ehkä en tai mistä sitä tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Olen fyysisesti hyvässä kunnossa ja itse nautin työstäni. Tämän kamalan pandemian jälkeen on taivaallisen ihanaa olla laivassa mikä lastattu täyteen iloisia matkustajia. Sitä on ehkä vaikea ymmärtää mikäli merityö ei ole ollenkaan tuttua. Moni asiakas on sanonut samaa kuinka hauskaa on nähdä laiva täynnä ihmisiä. Iloitkaamme siis paluusta normaaliin ja niin normaaliin kun se nyt vain voi olla Covid-19 jälkeen. Tautihan ei ole kadonnut mihinkään eikä varmaan koskaan häviäkään.Mutta nautitaan elämän pienistäkin iloista eikä murehdita ja valiteta joka asiasta.

Olen aiemminkin kirjoittanut pitkästä meriurastani ja varsinkin ajastani Viking Gracella.

Julkaisut  löytyvät tästä .

Myöskin muutama haastattelu tehty asian tiimoilta

Viking Line tiedote tästä suomeksi  och på svenska

Ålands Sjöfart  på svenska

Iltasanomat

Olen ollut nyt kolme vahtia eli viikko töissä ja viikko vapaalla Viking Glorylla.Ja olen nauttinut joka hetkestä. Työpaikkani  Torget cafe & bar osastolla. Hyvin henkilökunta otti vastaan tällaisen ellun joka tuli ihan vihreänä uuteen paikkaan.  

Olen osastolla missä en koskaan ole ollut mutta äkkiä sitä oppii. Työhöni kuuluu kaikki osastolla olevat työt. Myynti, tuotteiden esillepano, erikoiskahvien valmistus, baarityöskentely, tiskaaminen, siivoaminen jne...
Haastavinta itselleni on baaritiski koska itse en juo niin ei mitään hajuakaan erilaisista juomasekoituksista. Kaikki mikä tulee hanasta tai on pullosta no problem mutta taivas jotkut drinkit. Kerron asiakkaalle etten ole mikään pro ja kaikki ymmärtävät. Heistä taitaa olla hauskaa katsoa mun pähkäilyjä. Uskon myös  että edesmennyt isoveljeni joka oli baarimestari seuraa mun touhujani melko nauraen tuolta pilvenreunalta.Parasta tässä työssä on asiakaskohtaamiset. Se on myöskin yksi mun vahvuuksista. Itselle tosi tärkeää millä asenteella jokainen asiakas kohdataan. Ystävällinen sana ja hymy voi ratkaista aika paljon. Plokatessani pöytiä eli selkosuomella korjatessani astioita pöydiltä kysyn useinmiten asiakkaalta oliko ruoka / syötävä hyvää tai jotain muuta. Ainakin itse pidän siitä ollessani asiakkaana että henkilökunta puhuu eikä ole kuin sitruunan syöneenä.Ei ole asiakkaan vika jos henkilökunnalla on huono päivä. Se valitettavasti näkyy aika ajoin. Kerran ollessani eräässä liikkeessä yritin tavoittaa henkilökuntaa joka ei huomioinut asiakkaita ollenkaan. Olivat keskittyneet päivittelemään miten syvältä on joutua olemaan töissä joulunaluspäivät. Se johti siihen että lähdin liikkeestä.Jokainen meistä valitsee työpaikkansa. Jos se tuntuu pahalta kannattaa etsiä muita vaihtoehtoja. Ihmisen elämä on niin lyhyt niin ei kannata kärvistellä. Sitäpaitsi ärtynyt ja kyllästynyt ihminen saa nassuunsa enemmän ryppyjä kuin iloinen ihminen.

Miksikö palasin siis laivalle? Meri on lähellä sydäntä ja työympäristönä ihan parasta.Ihmisen on hyvä olla siellä. Miettikää vaikka työvuoroja. Viikko töissä ja viikko vapaalla. Aika ruhtinaallista. Työmatkoihin päivässä kuluu max 5 min, ruokaa ja kahvia tarjolla 24/7, työvaattet talon puolesta. Itse ei tarvitse tehdä muuta kuin hoitaa työnsä 110% ja mielellään vielä enemmän. Maisemat sellaiset ettei niihin koskaan kyllästy. Työyhteisö ihan parasta. Merellä kun täytyy olla tietyntyyppinen äärettömän sosiaalinen.Uusissa laivoissa jokaisella oma hytti mikä ihan luksusta. Osassa vanhoja laivoja on vielä kahden hengen hyttejä mutta siihenkin tottuu.Henkilökunnan tilat hyvin suunniteltu. Löytyy niin kuntosalia kuin saunatkin.Vikin Glorylla löytyy iso ulkokansi henkilökunnan käyttöön. Palkka ehdottomasti kilpailukykyinen. Joten jos hiukankin kiinnostuit niin kurkkaa Viking Linen kotisivulta miten edetä asiassa. Kielitaidoista olisi hyvä osata suomea ja ruotsia.Kaikki muut kielet plussaa. Erlaisia työtehtäviä löytyy useita heille joilla ei ole merikoulutusta. Mutta ennenkuin voit aloittaa sinulla pitää olla merimieslääkärintodistus ja kannattaa aloittaa siitä. Alkutarkastus tehdään vain tietyissä toimipisteissä jotka ovat oikeutettuja kirjoittamaan 2v todistuksen.Turussa se on Länsirannikon Työterveys ja lisää voit lukea tästä. Varaudu pitkään odotusaikaan. Tällä hetkellä melko ruuhkainen.

Traficomin sivulta löytyy myös lisää tietoa.

Perheellinen voi aivan mainiosti olla myös laivalla töissä. Joskus aikanaan sain kritiikkiä osakseni kuin myös tyttäreni ammatinvalinnasta. Mutta ne jotka kritisoivat eivät tiedä mitään koko alasta. Enemmän minä olin lasteni kanssa kuin moni muu. Vapaalla ollessani olin lasten kanssa 24/ 7 mitä nyt aikanaan tietenkin olivat koulussa. Mutta siis pointtina se ettei lapset kärsi vaikka yksi tai molemmat vanhemmat laivalla. Lapset sopeutuvat kyllä. On paljon ammatteja missä vanhemmat ovat pitkiä aikoja poissa tai vuorotöissä. Se on ihmisestä itsestä kiinni minkälaisen ongelman siitä saa aikaiseksi. Toki jos on yksinhuoltaja vaatii se tiiviin turvaverkon ympärille.Meidän suvussa on ollut useita merimiehiä ja hyvin tasapainoisia lapsia jälkikasvusta tullut. Joten minä eikä kukaan muukaan lähipiiristäni ole koskaan katunut ammatinvalintaa. Jos olisin katunut olisin lopettanut aikoja sitten. Viking Line on hyvä työnantaja joka on pitänyt aina huolta henkilökunnasta myös hyvin vaikeinakin aikoina. Tiedän sen koska aloitin merillä 1980 ja niihin vuosiin mahtuu paljon muuttuvia tekijöitä.Merityöstä kannattaa unohtaa kaikki villeimmät huhut ja tarinat. Työpäivät ovat pitkiä ja raskaita. Mutta palkintona mieletön työyhteisö, hurttia huumoria, naurua( ja välillä itkua), unohtumattomia kokemuksia, hauskoja asiakkaita, upeita artisteja, asiakaskohtaamiset ja se tunne kun onnistut työssäsi. Jokainen työtehtävä on laivalla yhtä tärkeä ja sen huomaa. Ei ole enää sitä hierarkiaa mitä oli joskus -80 luvulla. Jokaisen työpanosta arvostetaan ja toivon että jokainen arvostaisi omaa työtään yhtä paljon.Jokaista tarvitaan jotta pystymme täyttämään matkustajan toiveet ja mielellään ylittämään ne.Se on meidän tehtävä koska olemme ottaneet työn vastaan.

Tulipahan tästä pitkä postaus. Kiitos sinulle joka jaksoit lukea.

Minä lähden muutaman päivän kuluttua uudestaan aalloille kiitollisena tästäkin mahdollisuudesta.

Lue tästä lisää Viking Glorysta.Lite mera hjärta

//Lena


Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.