Pehmeät vehnäsämpylät

Bongasin iltapäivälehdestä sämpyläohjeen mikä vaikutti mielenkiintoiselta. Olihan sitä kokeiltava. Resepti kunnioittaa erityisen pehmeän, japanilaisen Hokkaido milk breadin reseptiä.Helposti käsiteltävä taikina.

Sämpylät kohosivat hyvin.Alkuperäinen ohje täältä

Hokkaido milk bun

(8 kappaletta)

Startteri

0,85 dl (85 g) maitoa

15 g vehnäjauhoja

Aloita tekemällä taikinalle startteri. Tämän takia leipä saavuttaa ainutlaatuisen ilmavuutensa, pehmeytensä ja tietynlaisen sitkon.

Sekoita maito ja vehnäjauhot pienessä kattilassa samalla lämmittäen miedolla lämmöllä. Sekoita jatkuvasti.

Kun seos alkaa paksuuntua ja muodostuu selkeä yhtenäinen massa, voit ottaa kattilan pois liedeltä ja antaa startterin jäähtyä.

Taikina

300–340 g vehnäjauhoja (Lisää jauhoja sen verran, että taikinaa voi käsitellä ilman että se tarttuu käsiin tai pöytään ja että voit muovailla siitä sileän. Varo kuitenkaan lisäämästä liikaa jauhoja.)

50 g sokeria (Voit pienentää määrää, jos se tuntuu liian makealta, mutta autenttinen aasialainen buni on makeahko ja sokerin tehtävä on ruokkia hiivaa ja näin kohottaa leipää.)

1 tl suolaa

1 rkl kuivahiivaa

1,25 dl (125 g) maitoa

1 iso kananmuna

55 g pehmeää voita

Valmistusohjeet


Yhdistä muut aineet yleiskoneen kulhoon tai isoon laakeaan kulhoon, jos teet taikinan käsin.

Lisää joukkoon myös jäähtynyt startteri.

Sekoita aineet ja vaivaa kunnes muodostuu sileä, elastinen taikina.

Muotoile taikinasta pallo ja kohota reilu tunti kannellisessa astiassa tai kelmulla peitetyssä kulhossa.

Taikinaa voi kohottaa esimerkiksi uunissa, jossa on ainoastaan valo päällä. Vaikka uunia ei vielä lämmitetä, uunin lampun tuoma lämpötila on kohotukseen erinomainen.

Jaa taikina 8 tasakokoiseen palaan ja pyöritä käsillä sileiksi palloiksi. Aseta pallot pyöreään (halkaisija n. 20 cm) voideltuun vuokaan ja kohota kannen alla 50 minuuttia (tai kunnes ne ovat pulleita).

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele sämpylät varovaisesti kananmunalla. Lisää pinnalle halutessasi esimerkiksi seesaminsiemeniä.

Paista 25–30 minuuttia.

Anna leivän jäähtyä paiston jälkeen 10 minuuttia ja siirrä sen jälkeen ritilälle jäähtymään.


Sämpylät ovat todella kuohkeita ja maukkaita. Ei sinäänsä mitenkään terveellisiä koska ovat pelkästä vehnäjauhosta ja sisältävät sokeria. Mutta joskus voi hemmotella itseään myös tällaisella.


//Lena
Post a Comment

Kiitos kun vierailit blogissani.Thank you for stopping by!

Instagram

Lena Blankenstein-Holmström. Theme by STS.